Директна цел - България

Директна цел - България

България | 2024г | 68 минути | Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

Премиера в България: 27.03.2024
Производител: Urban Media

Документален филм, който проследява въздушната борба за защита на суверенитета на българското небе и земя в периода от 1912 г. до 1945 г. с акцент върху англо-американските бомбардировки в периода на Втората световна война.

С множество архивни кинокадри, документи, фотоси и анализи на процеси в политиката и военното дело се проследяват историята и най-ярките събития от въздушната война.

Филмът изследва битките в българското небе по време на Балканската и Първата световна войни.
Основни акценти са мащабните наказателни действия на англо-американската авиация по време на Втората световна война и по-конкретно в периода на 1943–1944 г. Тази война от българските политици е наречена „символична“.

Българската държава заплаща варварската кампания на съюзниците с живота на 4208 и нараняването на 4744 основно граждански лица. Безвъзвратна е загубата на българското национално и общочовешко културно достояние – унищожени са обществени и лични библиотеки, творби и архиви на писатели, художници и композитори, историци, етнографи и други учени. Изгарят безценни произведения на изкуството, архитектурата и паметници на историята на българите. Материалните щети за българската нация са оценени на над 24 милиарда лева.

Кастинг

Режисьор: Радослав Илиев
В ролите: Иван Иванов, Мартин Димов, Стоян Стоянов
Сценарист: проф. Димитър Недялков
Продуценти: Урбан Медиа – Стоян Стоянов, Ивайло Пенчев
Музика: Георги Стрезов
Оператор: Николай Илиев
Copyright © 2024 Dir.bg.