Обичайните заподозрени

The Usual Suspects

САЩ, Германия | 1995г | 106 минути | Драма , Екшън , Криминален , Трилър | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 19.07.1995
Премиера в България: 27.01.1997
Премиера на видео: 10.02.1997
Производител: Columbia Tristar International
Разпространител: Александра Филмс
Награди и номинации: 2 награди "Оскар" 1996 (Кевин Спейси и сценарий на Кристофър Маккуори)
Номинация за Златен гтлобус 1996 (Кевин Спейси)
2 награди и 1 номинация BAFTA 1996

Единственият оцелял разказва за събитията, довели до ужасяваща драма.

Кораб, на който се предполага, че има кокаин на стойност 91 млн. долара, стои на котва в пристанище в Сан Педро, южно от Лос Анджелес. Внезапно тишината на нощта е раздрана от огромна експлозия и за всички става ясно, че каквото или който и да е имал нещастието да се намира на този кораб, е бил вдигнат във въздуха.

След няколко часа от кораба е останала само изпепелена скелетна конструкция. Освен нея във водата плават и двадесет и седем трупа. Като по чудо има двама оцелели: единият е унгарски гангстер, който сега лежи в болнично легло, обгорен до неузнаваемост, стискащ душата зад зъбите си; другият е Роджър "Словесния" Кинт - осакатен бивш затворник от Ню Йорк.

Специалният митнически агент Дейв Куджан (Чаз Палминтери) подлага Кинт на ожесточен, безмилостен разпит и той започва да разказва история, започнала шест седмици по-рано при една полицейска акция в Ню Йорк. Задържани са петима престъпници, обвинени в отвличане на камион с оръжейни части в Куийнс. Полицията не разполага с убедителни доказателства, затова петимата са задържани за 24 часа.

Петима криминално проявени. Петима отдадени на престъплението. В една и съща нощ. С един и същи план. Те са заподозрени. Не се познават. Само едно ги свързва: Кайзер Соузи - един толкова прочут и страховит престъпник, че дори ледените погледи на тези хладнокръвни убийци пламват в ужас само при споменаването на името му.

Сега единственият, който може да идентифицира Кайзер Соузи (смята се, че той е в дъното на пристанищното клане), е лежащият в болницата унгарец. И тъй, докато художникът от ФБР се мъчи да нарисува словесния портрет на Соузи преди свидетелят да е издъхнал, "Словесния" Кинт е в кабинета на областния прокурор и разказва на Куджан за обстоятелствата, които са го довели дотук.

Разпитът е изключително суров. Куджан е безмилостен. Продължава да разпитва часове наред. Кинт се огъва и накрая не издържа. Жалката затворническа отрепка е надхитрена от ловкия и проницателен правителствен агент.

А дали наистина е така?

Кастинг

Режисьор: Брайън Сингър
В ролите: Кевин Спейси, Кристин Естабрук, Дан Хедая, Джанкарло Еспозито, Сузи Еймис, Пийт Посълтуейт, Чаз Палминтери, Кларк Грег, Стивън Болдуин, Кевин Полак, Гейбриъл Бърн, Бенисио Дел Торо
Сценарист: Кристофър Маккуори
Продуценти: Брайън Сингър, Майкъл Макдонъл
Музика: Джон Отман
Оператор: Нютън Сайджъл
Copyright © 2024 Dir.bg.