Мечтатели

The Dreamers

Великобритания, Франция, Италия | 2003г | 112 минути | Драма , Еротичeн , Романтичен | Официален сайт
- 9.3/10

За филма

В разпространение от: 10.10.2003
Премиера в България: 29.10.2004
Премиера на видео: 13.04.2005
Премиера на DVD: 13.04.2005
Производител: Recorded Picture Company, Peninsula Films, Fiction Films, HanWay
Разпространител: Гала Тийм
Разпространител DVD: Гала Тийм
Награди и номинации: Номинация за Давид ди Донатело 2004 (за монтаж)
Две награди на публиката от Европейски филмови награди 2004 г. (най-добър режисьор и най-добра актриса - Ева Грийн)
Номинация за награда "Гоя" 2004 г. за най-добър европейски филм

По романа "The Holy Innocents" ("Блажени невинните", 1988 г.), пренаписан и преименуван през 2003 г. на "Мечтателите", на шотландския белетрист, поет, филмов критик и журналист Гилбърт Адеър.

Оставени сами в Париж, докато родителите им са във ваканция, Изабел (Ева Грийн) и Тео (Луис Гарел) са сестра и брат, които канят Матю (Майкъл Пит), млад американски студент, да остане в техния апартамент. Там те живеят по свои собствени правила и експериментират с емоциите и сексуалността си, увлечени в поредица от все по-предизвикателни мозъчни игри. Сексуалните отношения между героите са показани с рядко срещана откровеност, включваща сцени на дефлорация, инцест и пр., но главното съвсем не е откровеният секс, а усещането за пълна разкрепостеност, обхванало немалка част от образованата младеж на Франция по време на нейните протести срещу лицемерието на управляващите. За тримата – Изабел, Тео и Матю – е време да открият себе си… Те преживяват личното си пробуждане, сексуално и интелектуално.

Историята е разказана на фона на бушуващите политически събития от пролетта на 1968 година в Париж, когато гласът на младите хора предизвиква отзвук в цяла Европа. Една история за самопознанието, в която трима студенти взаимно се изпитват - точно колко далеч са готови да отидат.

Мечтателите са трима и са свързани от общата си страст- киното. Френските тийнейджъри приемат американеца, защото разпознават в него посветения, родственика по дух, болния от същата болест. Невинната игра на филми в парижкия апартамент, освободен от родителско присъствие, прераства в еротично взривяване на страхове, сънища и копнежи. Този утопичен остров на любовта е мястото, в което тримата киномани прекрачват границите, събуждат сетивата си, проверяват силата на въображението си.

Трети филм на Бернардо Бертолучи, заснет в Париж (след “Конформистът” и “Последно танго в Париж”).

Прожекции на Киномания: 12, 16 и 17.11.2016 г.

Кастинг

Режисьор: Бернардо Бертолучи
В ролите: Майкъл Пит, Ева Грийн, Луи Гарел, Ана Чансълър, Робен Ренюси
Сценарист: Гилбърт Адеър
Продуценти: Джеръми Томас, Джереми Томас
По книгата на: Гилбърт Адеър
Оператор: Фабио Чанкети
Copyright © 2024 Dir.bg.