Животът и смъртта на Питър Селърс

The Life and Death of Peter Sellers

САЩ, Великобритания | 2004г | 122 минути | Биографичен , Драма , Комедия | Официален сайт
- 3/10

За филма

В разпространение от: 26.08.2004
Премиера в България: 06.03.2005
Производител: BBC Films, HBO Films, De Mann Entertainment Company
Разпространител: 9 София Филм Фест 2005
Награди и номинации: 2 награди “Златен глобус” 2005 г. и 2 номинации
Номинация за Златна палма от Кан 2004 г.

По едноименната биографична книга (1995 г.) на уелския академик и журналист Роджър Луис за английския комедиант и певец Питър Селърс (1925 - 1980 г.).

Питър Селърс (Джефри Ръш), отгледан от тираничната си майка Пег и покорния си баща Бил (Мириам Маргълийз и Питър Вон), твърде рано осъзнава, че обича да се прикрива зад емоционалната завеса на превъплъщенията.

Когато използва това си умение като актьор, открива, че има страхотен комедиен талант. В края на 50-те години той става неимоверно популярен с участието си в радиосериала “The Goon Show”. Благодарение на този си успех той пробива и в киното, но твърде скоро егото му започва да създава проблеми.

Докато снима филм със София Лорен (Соня Акуино), Селърс се влюбва в прочутата красавица и дори напуска съпругата си Ан (Емили Уотсън); когато става ясно, че Лорен не желае да има нищо общо с него, той се утешава с дубльорката й.

Кариерата на Селърс достига своя апогей, когато приема главната роля в криминалната комедия “Розовата пантера”, режисирана от американеца Блейк Едуардс (Джон Литгоу). По време на снимките той среща и новата си любов – красивата актриса Брит Екланд (Шарлийз Терон). Но променливите настроения на актьора се отразяват на техния брак и докато той постига успех като филмов комик, щастието сякаш все му се изплъзва.

Прожекции на София Филм Фест: 6-13.03.2005 г.

Кастинг

Режисьор: Стивън Хопкинс
В ролите: Найджъл Хейвърс, Мириам Маргълийз, Соня Акуино, Джон Литгоу, Стенли Тучи, Питър Вон, Хайди Клум, Емили Уотсън, Джефри Ръш, Стивън Фрай, Шарлийз Терон
Сценаристи: Кристофър Маркъс, Стивън Макфийли
Продуцент: Саймън Босанке
Музика: Ричард Хартли
По книгата на: Роджър Луис
Оператор: Питър Леви
Copyright © 2024 Dir.bg.