Островът

The Island

САЩ | 2005г | 136 минути | Екшън , Трилър , Фантастика
- 0/10

За филма

В разпространение от: 20.07.2005
Премиера на DVD: 21.09.2009
Производител: Warner Bros.
Разпространител DVD: Прооптики

Някъде след около 50 години. Планетата е тотално отровена и само няколко хиляди души са се спасили в огромен, изолиран от външния свят комплекс небостъргачи. Ежедневието е почти роботизирано. Всичко се следи автоматично, включително метаболизма на всеки отделен човек. Имената също са малко странни.

Линкълн Шест Ехо (Юън Макгрегър) е от хората, които все си задават въпроси. Къде отива конвейрът с епруветки, които внимателно трябва да се пълнят с точни дози хранителни вещества? Защо не се позволява близък контакт с жените в сградата? И защо той не може да остава прекалено дълго с Джордан Две Делта (Скарлет Йохансон)?

Какво налага толкова строга дисциплина? И какъв е този лелеян остров, за който се тегли лотария и към който се отправя поредният щастливец? Дали наистина приказното късче земя е единственото останало неотровено място на Земята? Освен това Линкълн Шест Ехо сънува кошмари – факт, който неясно защо безпокои силно шефа му Мерик (Шон Бийн). Пък и тайният му приятел от подземията - Маккорд (Стив Бушеми) - отговаря твърде уклончиво на повечето му въпроси...

Онова, което “хората” в “Островът” ще открият за себе си, е само част от основната интрига на филма. Режисьорът Майкъл Бей най-накрая (след доста хлабавия “Армагедон”, да не говорим за “Пърл Харбър”) е напипал истински смислен и качествено построен сценарий. Загадките и неочакваните открития в него са разпределени така, че да държат в напрежение от началото до края.

Отдавна в жанра на научно-фантастичния трилър не се е появявала така добре скроена история, която тръгва от познатите и превърнали се вече в класика “Ловец на хуманоиди”, “Шоуто на Труман”, “Специален доклад”, “A. I. Изкуствен интелект”, но намира вътрешна енергия и потенциал да направи няколко крачки напред след тях. Филмът на Бей започва като научно-фантастична дистопия, за да премине към забележителен по своята динамика екшън.

Режисьор и оператор (Мауро Фиоре) си играят с множество специални ефекти, но слава богу, същинският висш пилотаж е оставен за окончателния монтаж. Отдавна, също така, не сме били свидетели на толкова успешна комбинация между здрав екшън, находчив научно-фантастичен сюжет и драматургия, която нито за миг не оставя героите на самотек.

Какъв е всъщност този остров, какви са героите на филма и какво ги чака? Точните и окончателни отговори – чак с последните кадри на филма. И един приятелски съвет...Не очаквайте да ви олекне от тях!

Кастинг

Режисьор: Майкъл Бей
В ролите: Юън Макгрегър, Майкъл-Кларк Дънкан, Джаймън Хаунсу, Стив Бушеми, Скарлет Йохансон, Шон Бийн
Сценаристи: Каспин Тредуел-Оуен, Роберто Орчи, Алекс Къртсман
Продуценти: Иън Брайс, Майкъл Бей, Лори Макдоналд
Музика: Стив Джаблонски
Оператор: Мауро Фиоре
Copyright © 2024 Dir.bg.