Царска милост

Tsar´s Pardon

България | 1962г | 96 минути | Военен , Драма
- 7.6/10

За филма

В разпространение от: 19.02.1962
Премиера в България: 19.02.1962
Производител: Бояна Филм

(черно-бял)
По едноименната пиеса (1949 г.) на Камен Зидаров.

Филм за първата световна война и началото на една революция през погледа на едно семейство.
1915-1918 година. Ирина Радионова и нейният син Боян (Иванка Димитрова и Милен Колев) спасяват от атентат цар Фердинанд (Цено Кандов). Между Радионови и Царя се установяват близки взаимоотношения. Радионова се готви да замине с децата си Боян и Вера (Анастасия Бакърджиева) за Русия. Дъщерята не иска да тръгне, защото мечтае за Швейцария. Но племеникът на Ирина - капитан Ясен Каролев (Иван Стефанов) - пристига с новина: в страната е обявена мобилизация за война.

Ирина Радионова посещава Фердинанд в двореца в София. Двамата разговарят за събитията, за нейното писмо до царя, в което тя не одобрява съюза с Германия. Сраженията започват. Боян е на фронта, а Ирина работи като медицинска сестра в лазарет. В болницата полицейският пристав хаджи Никола Челбиев (Иван Хаджирачев), който търси сред ранените войници врагове на Отечеството и Царя.

На фронта са проникнали сведения за революцията в Русия. Царят и неговите генерали бързат да вземат мерки, но е твърде късно. Положението на войниците е непоносимо и войнишките комитети подготвят въстание. Въстанието избухва. Боян Радионов дейно участва. С помощ от германските войски, бунтът е потушен.

Боян е изправен пред военен съд, присъдата е смърт. Ирина Радионова моли Фердинанд да пощади сина й. Царят обещава да запази живота му, но тайно нарежда Боян да бъде екзекутиран. Заповедта е изпълнена...

„Надявам се, че сме успели да изградим едно чисто филмово произведение, където епохата на Първата световна война се разгъва в много широко пано... Всички събития се пречупват през драмата на едно семейство – семейството на учителката Ирина Радионова, която по една случайност е спасила живота на Фердинанд.”
Стефан Сърчаджиев

Кастинг

Режисьор: Стефан Сърчаджиев
В ролите: Иван Димов, Иванка Димитрова, Цено Кандов, Милен Колев, Лиляна Ботева, Иван Хаджирачев, Иванка Ангел, Виктор Данченко, Георги Попов, Иван Стефанов, Йордан Спасов, Анастасия Бакърджиева
Сценарист: Камен Зидаров
Музика: Любомир Пипков
По книгата на: Камен Зидаров
Оператор: Георги Славчев
Copyright © 2024 Dir.bg.