Живи машини

Autómata

Испания, България | 2014г | 109 минути | Трилър , Фантастика | Официален сайт
- 5.7/10

За филма

В разпространение от: 09.10.2014
Премиера в България: 17.10.2014
Производител: Green Moon Productions
Разпространител: bTV Studios

Действието се развива през 2044 г., когато хуманоидни роботи, живеещи наравно с хората, развиват по-висок интелект и стават по-силни от създателите си. Това води до сблъсъци между двата вида.
Без роботите хората не могат да минат, но един изследовател открива, че "автоматите" може би нарушават основен принцип на програмирането си. Така, хората биха били късметлии, ако въобще оцелеят...

Планетата Земя се обезлюдява. Човечеството е в упадък и се бори за оцеляване, природата загива... Сред тази апокалиптична картина ни пренася действието в научнофантастичният трилър "Живи машини".

На границата между живота и смъртта, технологията опитва да се справи с несигурността и страха чрез създаването на първия квантов андроид - Automata Pilgrim 7000 ("автомата"). Той е конструиран, за да подпомогне тежкото положение на обществото, но скоро човек и робот осъзнават какво означава съвместното съществуване в култура, доминирана от човешката природа.

Залезът на цивилизацията е съпътстван от възхода на корпорация "ROC", която е водеща в разработките на роботизиран интелект. Компанията е заложила 4 протокола за сигурност, които да осигурят контрола на хората над "произведеното" население.
Първите два протокола:
1. Роботът не може да навреди на никоя форма на живот
2. Роботът не може да променя себе си или другите.

Антонио Бандерас е в ролята на застрахователния агент на "ROC", Жак Вокън, чиято работа е да разследва случаи и оплаквания по дефектни андроиди. Той започва да разбира зорко пазената тайна за това, кой всъщност манипулира автомата и саботира мисията му, като съмненията му тласкат мистерията напред - да открие истина, която е по-сложна от самото изобретяване на каквато и да било машина.

Сценаристът и режисьор Габе Ибаньес разказва история, размиваща границата между фантастика и реалност. Предложен е завладяващ поглед върху еволюцията и възможното недалечно бъдеще на човечеството. Това е фантастика-ноар, изследваща възможните опасности и усложнения от сливането на разум и машина.

Кастинг

Режисьор: Габе Ибаньес
В ролите: Хавиер Бардем, Антонио Бандерас, Биргите Хьорт Соренсен, Мелани Грифит, Дилън Макдърмът, Робърт Форстър, Тим Макинърни, Анди Наймън, Дейвид Райъл, Башар Рахал, Димитър Илков, Албена Ставрева
Сценаристи: Габе Ибаньес, Игор Легарета, Хавиер Санчес Донате
Продуценти: Антонио Бандерас, Сандра Хермида, Лес Уелдън
Музика: Закариас М. де ла Рива
Оператор: Алехандро Мартинес
Copyright © 2024 Dir.bg.