Кутийковците

The Boxtrolls

- 7.2/10

За филма

В разпространение от: 11.09.2014
Премиера в България: 07.11.2014
Премиера на DVD: 09.03.2015
Производител: Laika Entertainment, Universal Pictures
Разпространител: Форум Филм България
Разпространител DVD: А Плюс Филмс
Награди и номинации: Номинация за Оскар 2015 г. (за най-добър анимационен филм)
Номинации за Златен глобус, BAFTA, Saturn 2015 г.
2 награди и 11 номинации Ани 2015 г.
Множество награди и номинации от асоциации на филмовите критици

По новелата на Алън Сноу "Ето ги чудовищата!" ("Here Be Monsters!", 2005). Сюжетът е за осиротяло младо момче Егс, заживяло с пещерни същества под земята, които колекционират различни предмети, намерени в боклука.

Комична история, която надниква в Сиренвил – градче от шикозната Викторианска ера, потънало в изобилие, изисканост и най-миризливите първокласни сирена. Под чаровните му павирани улици живеят кутийковците – страховити същества, които нощем изпълзяват от каналите и отмъкват най-скъпите за жителите на Сиренвил неща: децата и сиренето им. Поне такава е легендата, в която вярват местните хора... За градското население тези същества, криещи се в кутии и кашони, са изключително опасни и тяхната основна цел е да отвличат деца!

А истината е, че кутийковците са част от подземна общност странни и обичливи чудаци, които носят върху себе си рециклирани картонени кутии, също както костенурките носят на гърба си своите черупки.

След като човешкото бебе Егс (озвучено в оригинал от Исаак Хемпстед-Райт) попада при тях, те го отглеждат като свое. Така то става част от бандата чудаци, които се гмуркат в купчини боклук и събират изхвърлени механични джажди. Егс открива, че членовете на това подземно общество са всъщност напълно добродушни и единственото, което желаят, е да има мир.

Пътят до мира обаче се оказва много по-дълъг и труден от очакваното. Егс и новите му приятели по случайност разбират, че техният дом се е превърнал в мишена на злия унищожител на вредители Арчибалд „Прекрасни“ Краднър... Когато животът на кутийковците е застрашен от него – а той иска да ги елиминира, за да бъде приет в обществото на Сиренвил, - бандата добросърдечни несръчковци няма друг избор, освен да се обърне за помощ към своя осиновен син и към Уини, момиче с приключенски дух от богато човешко семейство. Бъдещето на добродушните подземни същества е заложено на карта и двамата имат нелеката задача да се преборят със заплахата и да обединят двата свята, разлюлени от ветровете на промянта и... сиренето.

Кастинг

Режисьори: Греъм Енабъл, Антъни Стачи
В ролите: Бен Кингсли, Джаред Харис, Ник Фрост, Ел Фанинг, Тони Колет, Саймън Пег
Сценаристи: Айрина Бригнъл, Адам Пава
Продуцент: Дейвид Ичиока
Музика: Дарио Марианели
По книгата на: Алън Сноу
Copyright © 2024 Dir.bg.