Да отмениш предначертаното

България | 2014г | 29 минути | Документален , Късометражен | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 02.12.2014
Премиера в България: 02.12.2014
Разпространител: Дом на киното

Филм за съдбата на български граждани, засегнати от рядкото наследствено заболяване транстиретиновата фамилна амилоидна полиневропатия ("TTR-FAP") и значимостта му в България като ендемична страна. Филм на двама лекари-сценаристи - проф. Ивайло Търнев и проф. Златимир Коларов, разтърсваща картина на лутанията, надеждите и упованията на хора, застигнати от страданието.

Разказ за борбата на специално изграден за тази болест интердисциплинарен експертен лекарски екип, който заедно със своите пациенти и техните семейства ежедневно се бори да промени предначертаната от болестта участ на заболелите.

Кадрите са запечатали лицата на мъже и жени от различни възрасти, с различен социален статус и от различни региони, сполетени от едно заболяване, за което до неотдавна науката е знаела твърде малко. Напредъкът в изследванията обаче е довел до откриването на лекарство, което може да забави чувствително развитието на болестта, то е в реимбурсния списък на здравната каса и се прилага вече и у нас. Сега стремежът на медиците е да открият колкото е възможно повече болни в начален стадий. Благодарение на ентусиазма и личните усилия на екип невролози от УМБАЛ „Александровска“ - проф. Ивайло Търнев, д-р Стайко Сарафов, доц. Велина Гергелчева, подпомагани от специалисти по генетика, както и медици от други клинични области, у нас е въведена скринингова програма за откриване на генетично носителство.

България е ендемичен регион за транстиретиновата фамилна амилоидна полиневропатия, най-засегнати са областите Кюстендил и Благоевград, следвани от Смолянска област.

Премиера в Дом на киното под патронажа на Българското дружество по неврология и дискусия с проф. д-р Ивайло Търнев (председател на Българското дружество по невромускулни заболявания), Владимир Томов (председател на Националния алианс на хората с редки болести), Антон Адамски (председател на Национална асоциация ФАП) и Михаела Райдовска.

Кастинг

Режисьор: Валентина Фиданова-Коларова
Сценаристи: Ивайло Търнев, Златимир Коларов
Оператори: Симеон Григоров, Камен Колев
Copyright © 2024 Dir.bg.