Рицар без броня

Knight Without Armour

България | 1966г | 82 минути | Детски , Драма , Комедия , Семеен | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 14.02.1966
Премиера в България: 14.02.1966
Производител: Студия за игрални филми „София“
Разпространител: Българска кинематография
Награди и номинации: Специална награда на журито от фестивала Златна роза 1966 г.
2 награди от кинофестивала във Венеция 1966 г.

(черно-бял)

Семейството се суети около новата кола и потегля на първия излет с нея. Малкият Ваньо бъбри весело, но бащата го срязва. Майката Емилия (Мария Русалиева) слага трапеза на открито, но в този момент колата потегля по наклона. Уплахата им, че малкият е вътре, отминава – палавникът изскача от храстите...

9-годишният Ваньо (Олег Ковачев) често играе сред блоковете с дървени мечове и картонени рицарски доспехи. Постепенно се сблъсква с живота на възрастните.

Неговата учителка Кирилова (Таня Масалитинова) идва при баща му - Стамов (Цвятко Николов), който е началник в министерството, със справедлива молба, но той я отпраща. Момчето е смутено от разговора между родителите – защо родителите му говорят едно, а вършат друго, защо не се застъпват за правдата?

То се чувства все по-самотно и разговаря наум с единствения човек, на когото се доверява – вуйчо Георги (Апостол Карамитев). Само с него Ваньо се чувства щастлив, особено когато той го взема на разходка. Двамата надникват в печатницата на вестник, на репетиция в театъра, отиват на интересен филм. Вуйчо Георги не прекъсва думите и въпросите на Ваньо, отнася се към него със сериозност. И когато се прибира вкъщи, момчето притиска до себе си кристала, подарен от вуйчото, за да го показва като чудо.

"На метър под нивото на нашия поглед съществува, живее, радва се и страда светът на децата, който има своите проблеми и закони. Често ли ние възрастните се вглеждаме в този свят с необходимата любов? Дали ние с вас сме добри възпитатели? По своя стил филмът е чужд на плакатността, стремим се да кажем най-важното в подтекста."
Валери Петров

"Просто и интимно - ето двата главни принципа, които лежат в основата на изобразителното решение на нашия филм."
Борислав Шаралиев

Прожекция в кино Одеон: 12.03.2020 г.

Кастинг

Режисьор: Борислав Шаралиев
В ролите: Таня Масалитинова, Апостол Карамитев, Мария Русалиева, Олег Ковачев, Цвятко Николов, Вихър Стойчев, Катя Стоянова, Георги Пенков, Юрий Яковлев, Никола Анастасов, Соня Маркова
Сценарист: Валери Петров
Продуцент: Вълчо Йорданов
Музика: Васил Казанджиев
Оператор: Атанас Тасев
Copyright © 2024 Dir.bg.