Карти за „София Филм Фест за учащи”, набира се Младежко жури

21.02.2016 г.
Карти за „София Филм Фест за учащи”, набира се Младежко журиНай-мащабното киносъбитие за младежи стартира на 2 март (сряда) в София, а младежко жури за четвърта година ще връчи специална награда.

Както всяка година, само през месец март ученици и студенти при специални условия ще могат да видят близо 40 заглавия и да се срещнат с титани на киното, като тази година - с Тери Гилиъм и Бела Тар. Семестърът стартира с ретроспектива на Бела Тар, гиганта на унгарското и световното кино и бунтар по природа - с първата прожекция на „Семейно гнездо” (негов дебют от 1979 г.), следват „Аутсайдерът”, „Алманах на падението”, „Проклятие”, „Човекът от Лондон”, „Веркмайстерови хармонии” и „Торинският кон” (представени от самия Тар). Апогеят на прожекциите ще бъде в неделя, 6 март, когато ще гледаме седемчасовото „Сатанинско танго”.

На 9 март стартира и ретроспективата на режисьора Тед Кочев. Режисьорът с български корени, подал наскоро в Лос Анджелес документи за българско гражданство, е сред големите имена в Холивуд. Носител е на „Златна мечка” в Берлин, има две номинации за „Златна палма” в Кан и една за „Оскар”. Сред филмите са „Безпримерна храброст”, „Уикендът на Барни”, „Обучението на Дуди Кравиц”, „Да се събудиш в страх” и емблематичният „Рамбо: Първа кръв”, който режисьорът лично ще представи в Дома на киното на 12 март от 17.30 часа.

Ted Kotcheff


В първия основен уикенд на фестивала София Филм Фест" – 12 / 13 март – са предвидени две срещи с „двамата големи”: Тед Кочев и Бела Тар. Те ще раздават автографи и ще се срещнат с фенове от 12.00 ч. в Дома на киното. Следват 13 филма от Международния конкурс – изключителна възможност да се видят дебютните проекти на млади режисьори, сред които награденият вчера със Special Mention на Берлинале ’2016 филм на Елица Петкова „Жалейка”, „Жажда” на Светла Цоцоркова, режисьорският дебют на Венцислав Василев „Сняг”, „Дъщерите на дансинга” на Агнешка Смочинска и още дебюти от Чехия, Израел, Ирландия, Холандия, Турция, Мексико, Великобритания, Испания, Гърция.

В специалната селекция за учащи са включени два култови филма на Тери Гилиъм – „Бразилия” и „Дванайсет маймуни”, представения от самия него съответно в кино Люмиер на 18 март (от 20:30 ч.) и в Дома на киното на 19 март (от 13:30 ч.).

Terry Gilliam


Условия за достъп до прожекциите от фестивалния семестър:

Ученици и студенти ще могат да подадат своите данни за Карта „София Филм Фест за учащи”, която ще осигурява свободен достъп до всички фестивални прожекции, обозначени със знака „СФФУ”, както и по една прожекция месечно в Дом на киното до края на 2016 година. Цената на картата е 15 лв.

Картите ще бъдат издавани от 22 февруари на място на касата на Дома на киното срещу представен документ и платена такса.

=======

Кандидатстване за младежкото жури (4 души):

- разказ за себе си в 5-минутно видео;
- правилата са ясни: няма правила;
- очаква се оригиналност и изобретателност;
- защо да изберем теб? Ти кажи!

Може да участва всеки на възраст до 26 г., срокът за кандидатстване е до 28 февруари по e-mail photocompetition@siff.bg.

Селектирани видеа ще бъдат публикувани на фейсбук-страницата на „София Филм Фест за учащи”. Двамата, събрали най-много гласове, ще се включат в журито, а още двама ще бъдат избрани от екипа на фестивала.

Какво ще стане, ако бъдеш избран за Младежко жури на 20-ия София Филм Фест? Ще получиш акредитация за целия фестивал (над 200 филма!) и възможност за среща с големите от световното кино (Тед Кочев, Бела Тар, Тери Гилиъм). Имаш шанс да гледаш всички 13 заглавия от Международния конкурс от 12 до 19 март и да пишеш за тях.

Младежкото жури ще гласува за най-добрия филм от конкурса и ще връчи специалната награда на церемония на 19-ти март в Зала 1 на НДК.
Copyright © 2024 Dir.bg.