София Филм Фест в Павликени

14.06.2016 г.
София Филм Фест в ПавликениДиректорът на феста Стефан Китанов, актьорът Ованес Торосян и кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов откриха първото издание

„Това е най-новият фестивал, включен в програмата за празничните дни в град Павликени. В навечерието на Деня на св. Петър и Павел, ние ще гледаме 5 изключително хубави филма, на световно ниво!”, обърна се към гостите кметът инж. Емануил Манолов. Той благодари на Стефан Китанов и на целия екип на „София филм фест” за доверието и силното желание да присъединят Павликени към градовете на киното в България, като пожела продуценти и режисьори скоро да разпознаят града и като интересно място за снимки.

Стефан Китанов престави идеята за пътуващия фестивал – специални издания на Международния филмов фестивал София Филм Фест се организират в партньорство с общините на над 20 български града вече в продължение на 8 години. Селектираните филми са най-добрите и стойностни заглавия, които се срещат с публиката в различни кътчета на България след всяко поредно издание на в София през март. През 2016 година особен акцент е поставен върху българското кино.

Фестивалът в Павликени се реализира благодарение на партньорството между Арт Фест/София Филм Фест и Община Павликени, с подкрепата на ИА „Национален Филмов Център” и веригата киносалони Europa Cinemas, със съдействието на местната Комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, както и на Народно читалище „Братство - 1884”.

Откриване на София Филм Фест в Павликени


В първата фестивална вечер публиката имаше възможност да види предложението на България за чуждоезичен „Оскар” за 2015 година - „Съдилището” на режисьора Стефан Командарев. Представи го лично актьорът Ованес Торосян, който сподели, че филмът носи сантиментален спомен - снимките започнали само месец след раждането на дъщеря му.

5 са специално селектираните филми, които ще бъдат излъчени в рамките на фестивала. След откриващия „Съдилището”, жителите и гостите на града ще имат шанс във вторник, 14 юни, да видят и носителя на „Златен глобус”, номиниран за чуждоезичен „Оскар” „Левиатан” на Андрей Звягинцев. Начален час на прожекцията – 18:00 ч.

Една невероятна и забавна история - „Ангелският дял”, дело на прочутия британски режисьор Кен Лоуч - може да гледа публиката от 20:30 часа. Филмът е носител на Награда на журито, номинация за най-добър режисьор в Кан и е обявен за Най-добър европейски филм от публиката в Сан Себастиан.

Третият фестивален ден – 15 юни, сряда, започва с индийския филм „Кутия за храна” на режисьора Ритеш Батра. Пропит с мечти за бъдещето и разкриващ удоволствията от малките радости в живота, филмът е с начален час 18:00 ч.

За финал на първото издание на „София Филм Фест” в Павликени, публиката ще може да види най-новата творба на режисьора Вим Вендерс „Всичко ще бъде наред” – прожекцията стартира в 20:30 часа.
Copyright © 2024 Dir.bg.