Скорсезе с Императорската награда на Япония

19.10.2016 г.
Скорсезе с Императорската награда на ЯпонияАмериканският режисьор и продуцент Мартин Скорсезе бе сред петимата световни творци, удостоени с престижната Императорска награда ("Praemium Imperiale"), връчвана всяка година от Японската асоциация за изкуства, предадоха Ройтерс, Варайъти и др. Във вторник 80-годишният японския принц Хитачи, по-малък брат на император Акихито, представи отличията на церемония в Токио, а премиерът Шиндзо Абе поздрави наградените на запис.

Освен Скорсезе, другите наградени бяха латвийският цигулар Гидон Кремер, американската фотографка Синди Шърман, френската скулпторка Анет Месаже и бразилският архитект Паулу Мендес да Роша. Наградите, учредени преди 27 години, са признание за личности, допринесли за развитието на скулптурата, живописта, музиката, киното, театъра/киното и архитектурата.

Скорсезе е почетен за приноса му към световното кино. Той е носител на Оскар за режисура - за "От другата страна" (2006) и има още 11 номинации за Оскар за филмите "Разяреният бик", "Последното изкушение на Христос", "Добри момчета", "Бандите на Ню Йорк", "Авиаторът", "Изобретението на Хюго" и "Вълкът от Уолстрийт". Два пъти е носител на Златна палма от Кан (за "Шофьор на такси" и за "Часове по-късно") и е номиниран за "Алис не живее вече тук" и "Кралят на комедията". Номиниран е за Златна мечка от Берлин за "Нос страх", носител е на 6 награди от Венецианския фестивал. Има 3 номинации за "Сезар" и е носител на почетен Сезар, 3 награди и 5 номинации "Давид ди Донатело" и много други, включително "Грами" за музикално видео.

Най-новият му филм "Мълчание", който е на етап постпродукция, е по едноименния роман (1966 г.) на покойния японски писател Шусако Ендо и излиза в края на декември тази година, а през 2017 г. ще бъде разпространен и в Япония.
Вижте видео
Историческата драма е посветена на християнството в Япония през 17 век, когато шогунатът Токугава забранява католицизма в стремежа си да ограничи чуждестранното влияние. При шогуната се наблюдава най-дългият период на мир и стабилност в японската история, продължил повече от 250 години. В главните роли на португалски йезуитски свещеници са Андрю Гарфилд и Адам Драйвър, участват още Лиъм Нийсън и Кирън Хайндс.

Принц Хитачи връчва Praemium Imperiale на Скорсезе


Скорсезе се опитва да заснеме "Мълчание" в продължение на 27 години. Заради този и други проекти, продуцентската му къща Sikelia Productions удължи рамковото си споразумение с Paramount Pictures до края на 2019 г. Снимките на "Мълчание" бяха осъществени през миналата година в Тайван, а лентата с бюджет $51 млн е копродукция на Италия, Мексико, Япония и САЩ.

Наградата "Praemium Imperiale" е в размер на 15 милиона йени (около 143 000 долара). Японската асоциация за изкуства се мотивира по следния начин: "Скорсезе е един от най-значимите кинодейци на своето поколение. Той често прави решителни, страстни филми за тъмната страна на Американското общество. В работите му намират място морални и религиозни теми, като вярата, изкушението, грехът и изкуплението". Организацията го поздравява и за създаването на Филмовата фондация ("The Film Foundation") - организация с идеална цел, посветена на реставрацията и съхранението на филми.

Хисаши Хиеда, председател на асоциацията, заяви: "Praemium Imperiale почита най-големите артисти на нашето време. Техните великолепни творби ни напомнят, че изкуството е универсален език, преодоляващ географските граници и подобряващ живота ни".

Сред предишните носители на наградата са Ингмар Бергман, Жан-Люк Годар, Акира Куросава.
Copyright © 2024 Dir.bg.