информацията за ретроспе..."/> Кино

Още за юбилейната Киномания 2016

30.10.2016 г.
Още за юбилейната Киномания 2016След информацията за ретроспекцията Бертолучи и Тарковски, откриваща се 10 дни преди старта (17 ноември 2016) на Киномания XXX, днес ви предлагаме по-пълен обзор на очакваното от киноманите събитие.

Основните акценти, оповестени от организаторите досега, са следните:
- име на откриващия филм;
- селекция с наградени ленти от престижни международни фестивали;
- музикална програма и филми, посветени на легендарни музиканти;
- фестивал на френското кино;
- селекция от тийнейджърски и детски филми.

Българският филм „Слава” е откриващ на тазгодишната Киномания на 17 ноември 2016 в зала 1 на НДК. Цените за прожекцията са 8 / 6 лв. Филмът е по действителни събития от септември 2001 г.

Селекцията за тазгодишното издание практически е към края си - става въпрос за киноудоволствие с най-качествените нови предложения от световните екрани. Ще бъдат показани филми като "Cafe Society" на Уди Алън, "Хулиета" на Педро Алмодовар, "Флорънс" на Стивън Фриърс, "La La Land" на Деймиън Шазел, "Светлина между океаните" на Дерек Сиънфранс, "На Млечния път" на Емир Кустурица, "Хищници в мрака" на Том Форд, независимия "Патерсън" на Джим Джармъш, "Мълчание" на Мартин Скорсезе, "Възражение по съвест" на Мел Гибсън и други.

Сред българските заглавия на Киномания 2016 е и лентата "Пеещите обувки".

Основен акцент в музикалната програма е разкошният мюзикъл, открил фестивала във Венеция - "La La Land". Филмът, спряган за един от основните претенденти за „Оскар”, получи възторжени отзиви в големите световни медии, които го определят като „забележителен”, „чиста филмова магия” и „филм, в който всичко, което можеш да направиш е да потънеш в прегръдките му”.
Във филмите за легендарни музиканти ще видим джаз легендата Чет Бейкър, феноменалната Джанис Джоплин, големия Майлс Дейвис, знаменития Дейвид Боуи и Принс. Кинопанорамата ще покаже и най-новото от Карлос Саура - "Хота на Саура: Отвъд фламенкото". От 2004 г. насам Киномания показва всеки нов филм на големия режисьор без изключение - това е седмият пореден филм на Саура, представен на фестивала.

На световноизвестния американски тромпетист и певец Чет Бейкър е посветен филмът „Чет Бейкър: Born to Be Blue”. Продукцията е с участието на Итън Хоук и проследява завръщането на легендата на голямата сцена в края на 60-те, след като преживява редица трудности. Документалният „Джанис Джоплин: Little Girl Blue” на Ейми Бърг разказва за израстването на една от най-популярните блус рок и психеделичен рок изпълнителки в света, която умира съвсем млада - Джанис Джоплин. Историята за превръщането й в звезда е представена чрез нейни писма, писани през годините до семейството й, най-близките й приятели и съмишленици. Феновете на Майлс Дейвис могат да видят и първия игрален филм, посветен на гениалния джаз музикант – „Майлс Дейвис: Miles Ahead”. Филмът е режисиран от Дон Чийдъл, който играе и главната роля в него; в продукцията участва и Юън Макгрегър. Специална почит се отдава на Дейвид Боуи и Принс, които светът загуби тази година. Филмите, посветени на двамата култови изпълнители, са два: документалният концертен "Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" (1973) и игралният музикален "Пурпурен дъжд" (1984), награден с Оскар и Грами за музиката на Принс.

Шестият Фестивал на френското кино е част от Киномания, като организаторите от НДК в традиционно партньорство с Френския културен институт са приготвили за прожектиране 10 десет филма. 3 от тях са посветени на знакови творци и артисти, оставили името си в историята: „Сезан и Емил Зола“ ("Cézanne et moi", 2016) за сложната връзка между художника и писателя, „Господин Шоколад“ ("Chocolat", 2016) за първия черен цирков артист във Франция и „Танцьорката“ (2016) - за една от законодателките на модерния балет, американката Лои Фулър.
На велик океански изследовател и пътешественик е посветен филмът „Одисеята на Жак-Ив Кусто("L'odyssée", 2016). Една от основните нишки на филма са отношенията със сина му, който иска да тръгне по неговите стъпки, но има различни възгледи.

Селекцията от френски филми включва и две продукции, свързани с темата за смъртта и приемането й. В „Това е само краят на света“ (2016) Луи е хронично болен писател, който се връща при семейството си след дълго отсъствие, за да им каже, че умира. Режисьор, сценарист и монтажист е Гзавие Долан. Деликатният „Последният урок“ (2015) на Паскал Пузаду е за 92-годишната Мадлен, която е решила да избере датата и условията на своята смърт. Не по-малко запленяващи са останалите френски заглавия от програмата като поетичният епос за природата и деликатната хармония в съжителството на животни и хора „Сезоните“, създаден от Жак Перен и Жак Клюзо, както и забавният и витален „Сент Амур“, разказващ за баща и син, тръгнали на винен тур, в който - освен прекрасни вина - вкусват и от сладостите на любовта. В „Тихият залив“ зрителите на Киномания ще могат да открият комедийния талант на обичани актьори като Жюлиет Бинош и Валерия Бруни Тедески. Не е за пропускане и „Зимна песен“ (2015) на грузинско-френския режисьора и сценарист Отар Йоселиани, който брилянтно противопоставя различни епохи, показани с характерния му ироничен поглед, съчетан с комичен усет.

Юбилейната Киномания е подготвила програма от филми, ориетирани специално към тийнейджъри. 3 субтитрирани филма са насочени към младежи над 12 години, като два от тях са анимирани. Специална награда от Кан грабна магичната японско-френска фентъзи анимация "Червената костенурка" (2016). Историята е за мъж, озовал се на необитаем остров след корабокрушение, а всеки негов опит за отплаване е осуетен от огромна морска костенурка. В японския рисуван филм „Момчето и звярът” (2015) младият Кюта се лута между два свята – този на хората и този на зверовете , без да е сигурен към кой от тях принадлежи. Зашемятаващо анимирано и изпълнено със сензационни бойни сцени, новото фентъзи на култовия японски режисьор Мамору Хосода ни повежда на паметно пътуване, в което нежните и забавни моменти напомнят за стойността на семейството, лоялността, любовта и саможертвата. Друга завладяваща история ни предлага приключенският игрален филм „Братята на вятъра” (Австрия, 2015), разказващ за надеждата, израстването и раните, които ни причиняват най-близките. Първородното орле избутва по-слабото си братче към сигурна смърт в гората, но съдбата се намесва и орлето е спасено от Лукас, който се грижи за него тайно, намирайки любовта и компанията, които не среща у дома.

Най-малките киномани също не са забравени - за тях е германско-швейцарската семейна лента „Хайди” (2015), озвучена на български език. Малко момиченце напуска волния планински живот с дядо си и заживява в дома на богатия г-н Зеземан заедно с неговата дъщеря Клара, която е прикована на инвалидна количка. Освен това трябва да се научи да чете. Въпреки че свиква и харесва новия си живот, Хайди тъгува все повече по планинските простори, обичания дядо и прителя си Петер.

Пълна програма:
Copyright © 2024 Dir.bg.