"Окджа" на Netflix освиркан в Кан, извинение от фестивала

20.05.2017 г.
Вчера в зала "Люмиер" в Кан от 8:30 ч. сутринта бе осъществен скринингът за журналисти на корейско-американската приключенска лента "Окджа" ("Okja"), в която момиченцето Миджа брани най-добрия си приятел - суперпрасето Окджа - от голяма корпорация. Това е и един от двата филма на Netflix, участващи в основния конкурс на фестивала.

Когато на екрана се появи логото на стрийминг услугата Нетфликс, в част от залата са нададоха викове "у-у-у"... По този начин френските журналисти изразиха своето отношение към американския гигант, който показва филмите си извън местните киносалони.

По закон на Франция, един филм може да се пусне в Интернет не по-рано от 36 месеца след началото на киноразпространението.

Необичайните викове обаче продължиха и с началото на самия филм. Докато героинята на Тилда Суинтън разказваше за плановете на своята корпорация и решаването на продоволствения проблем в света, в зала "Люмиер" отново се понесе освиркване, уу-кане и тропот. Дали пресата не опитваше да саботира филма на корейския режисьор Бон Джун Хо (на снимката)? Нещата се оказаха по-прости: киномеханиците бяха сбъркали размерите на картината и част от нея излизаше извън екрана - отдолу и отгоре. Техническият гаф бе отстранен, като прожекцията започна отначало 20 минути по-късно.

Администрацията разпространи прес-съобщение с извинения към режисьора и неговия екип, продуцентите и зрителите.

Не е известно какво ще се случи с втория филм на Нетфликс - "Историята на семейство Майровиц" ("The Meyerowitz Stories").




Одкжа е името на свинята, отглеждана от момиче и дядо й на тяхната ферма. Те са сред 26-те фермери, получили преди десетина години прасета-чудо, родени от чилийска суперсвиня. Идеята за "отгледай най-голямото животно" е на корпорация "Мирандо" и нейната шефка Люси (Тилда Суинтън), а лице на кампанията е чудакът д-р Джони Уилкокс (Джейк Джиленхол), бивша телевизионна звезда с предаване за животните - вече ексцентричен тип в шорти и скърцащ глас. Когато Джони идва да снима в селото, Миджа разбира истината за своя любимец. Нейната обожавана и най-умна приятелка скоро ще мине под ножа... Момичето е решено да я спаси, дори ако се налага да отиде до Ню Йорк. Неочаквана помощ идва от "Фронт за освобождение на животните" - учтиви негови сътрудници с шапка-маски отвличат Окджа, отведена в база на корпорацията (в ролята на еко-терористите са Пол Дейно и Лили Колинс). С това филмът не свършва и в сюжета предстоят интересни развои.

Новия си филм Бон Джун Хо замисля още през 2011 г., когато работи по постпродукията на трилър фантастиката "Снежен снаряд" ("Snowpiercer"). На премиерата на филма в Сеул през 2013 г. той показва на Тилда Суинтън рисунка - момиче и звяр бродят из гората. Режисьорът разказва за плановете си и актрисата веднага дава предварително съгласие. Суинтън не само играе във филма, но става и негов продуцент.

"Окджа" е филм за отношенията между хора и животни, като това е нова тема за корейския филммейкър. Това е и първият му филм, в който протагонист е дете, а сюжетът е представен от неговата гледна точка.

Според Джиленхол, "Окджа" е история за порастването. "По същия начин можем да опишен "Лабиринтът на фавна". Филмът без страх говори за това, какво е да си млад, какво е да се сблъскаш с реалността. Заради това киното е семейно - всичко е в интелигентността на Бонг и неговата крос-културност. Той умее да предизвиква дълбоки емоции и да намира повод за смях. Истински визионер - рядко използвам тази дума. Цялата визуална част е нарисувана, всеки кадър внимателно е планиран. Дори монтира филма направо на снимачната площадка. Обича актьорите си и им дава разкоша на избора, тъй като е убеден в своето виждане".

На фестивалната пресконференция, Джиленхол обясни и за гласа на своя герой, безумен карикатурен учен: "Бонг ми обясни по следния начин: нарисува ми китара и ми посочи струните, които рядко се използват. Каза - ето твоят глас!"
Джиленхол в сцена от филма:


Главен герой във филма е Окджа - кръстоска между хипопотам, прасе и булдог. 4-метровият звяр с тегло 6 тона е създаден от щатската фирма "Method Studios", работила по специалните ефекти на споменатия филм "Снежен снаряд", а наздорът върху визуалните ефекти е на холандеца Ерик-Ян Де Бор - създал тигъра от "Животът на Пи".

Съдбата на филма е известна - предстои му още един фестивал, в Сидни на 18 юни, след което интернет премиери в Европа, Япония и САЩ на 23 - 28 юни. В Южна Корея може би ще бъде показан и в ограничен брой киносалони на 28 юни. Суинтън няма нищо против Netflix - по думите й, "Ако си говорим честно, в Кан се прожектират много филми, които после не излизат на голям екран. Тук впрочем не сме дошли за награди дошли сме, за да покажем филма на фестивал". Бонг пък коментира съвсем накратко: "Просто се радвам, че ще гледаме филма и довечера. Журналистите гледаха началото два пъти? Супер, то е важно и красиво!"

Кадър от филма:


Суинтън и Джиленхол на пресконференцията


Дейно и Колинс на пресконференцията
Copyright © 2024 Dir.bg.