Почина Сам Шепърд

31.07.2017 г.
Почина Сам ШепърдВ четвъртък, 27 юли, на 73-годишна възраст у дома си в Кентъки от болестта ALS (амиотрофична латерална склероза) е починал големият американски драматург и актьор Сам Шепърд. Информацията от днес е на CNN.

Чрез своите вече повече от 40 пиеси, Шепърд разбива традиционните представи за драматургията, като съчетава модернистични елементи, абсурдизъм и познати икони от американския културен пейзаж с анархистична енергия.

В киното е номиниран за Оскар за поддържаща роля в "Истински неща" на Филип Кауфман, а за телевизионния филм "Даш и Лили" (1999) има номинации за Златен глобус и Еми. Британската академия го номинира за сценария на "Париж, щата Тексас" (1984) на Вим Вендерс. Сред забележителните му екранни превъплъщения са филмите "Стоманени магнолии" (1989), "Блек Хоук" (2001) и тв сериала на Нетфликс "Bloodline" (2015 - 2017). Последната му роля е в трилъра "Never Here", който бе прожектиран на кинофестивала в Лос Анджелис преди месец и половина.

Шепърд оставя две сестри и три деца - син от брака си с О-Лан Джоунс и дъщеря и син от връзката си с Джесика Ланг, продължила 27 години.
Copyright © 2024 Dir.bg.