Документално и анимационно кино: 23-и "Златен ритон" от 16 декември

06.12.2017 г.
Документално и анимационно кино: 23-и На 16 декември 2017 г. в Пловдив със "Сляпата Вайша" се открива 23-ият Фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон”. Последното издание на фестивала беше през 2015 година, затова тази година ще бъдат представени още повече филми от обикновено – продукцията от последните две години.

Фестивалът ще продължи до 22 декември в "Lucky Дом на киното".

Общо 90 филма ще участват в програмата на фестивала. 63 от тях ще се състезават в двете конкурсни програми – за документално и анимационно кино. По статут петчленното жури на Фестивала присъжда две големи награди “Златен ритон” за най-добър документален и анимационен филм, специална нагада на журито, награда за най-добър режисьор, за най-добър художник-постановчик, награда за дебют, наградата на община Пловдив и до две грамоти за конкретни предложения.

Ще видим общо 27 анимационни филми, сред които рекордният брой от девет дебюта, както и филми на утвърдени автори в анимационното ни кино.

36 са документалните филми в конкурса, шест от тях са дебютни. Някои от филмите вече са представяни и награждавани у нас и в чужбина като “Пощальонът” на Тонислав Христов, “От Кремона до Кремона” на Мария Аверина, дебютът “Пустиняци” на Цветан Драгнев, а други за пръв път ще се срещнат с публиката.

Сред конкурсните филми има и три копродукции: двата документални филма “Книжарят” (България / Франция) и “От Кремона до Кремона” (България / Италия) и една анимация – “Пътуваща страна” (България / Хърватия).

Програмата за новаторски и експериментални продукции “Открити хоризонти” включва 27 филма, сред които документални филми за Кирил и Методий, Петър Стоянов, Георги Марков и анимацията "Зоотроп" на Сотир Гелев.

56 от 90 филма са получили финансова подкрепа от Национален филмов център. Пълната програма, информация за филмите и съпътстващите събития на фестивала е достъпна на сайта zlatenriton.bg. Вижте и официалния постер:


Петчленно жури с председател Павлина Желева ще оценява филмите в двете категории.

Павлина Желева е кинокритик и продуцент.
Завършва кинознание в НАТФИЗ. През 1991 г. работи в НФЦ, а през 1993-1994 г. е национален представител във фонд “Евроимаж”. Отговаря за гилдия “Критика” във FIPRESCI. Съосновател на филмова къща „Геополи”. През 1999 г. става български кореспондент за Международния филмов справочник на сп. “Варайъти”. През 2000 г. става асоцииран член на Клуба на европейските продуценти. От 2006 г. е кореспондент за България на англоезичното издание “Филм Ню Юръп”. През 2014 г. основава втора продуцентска компания - “Геополи филм”, с която продължава да продуцира документални, анимационни филми и европейски копродукции.


Аниматорът и продуцент Настимир Цачев също участва в тазгодишното жури.
Той работи в САФ “София” (1979-1987) като аниматор, художник и режисьор в повече от 70 филма. През 1992 г. създава продуцентската фирма „Нагуал“. Участва в множество международни проекти. Реализира анимациите „Наска” (Специалната награда на журито, “Златен Ритон” 2005); „Локва“ (реж. Вяра Донева, 2014 г., Почетна грамота на журито, „Златен Ритон“, 2014). „Terraforming” (сърежисьор с Йовко Коларов, 2015, Наградата за дебют на Българската филмова академия). Преподава анимация в Арт колеж по екранни изкуства.


Третият член на журито е Андрей Слабаков.
Той е режисьор, сценарист и актьор. Негови са игралните филми „Вагнер“(1998) и “Хиндемит” (2009), получили редица български и международни награди, телевизионната новела  “Ерудитъ” (2005) и документалните: „Влак за морето“(1990), „Евреите в България“ (1995, RAI 2), “Импровизация” (2001), „Али Мехмед - самотният поет и смисълът на живота“ (2001, с награда на журито на “Златен ритон”); „Перловец - реката на живота“ (2001), “Баща ми” (2003, специална награда “Златна ракла”, Пловдив); ”Джаста праста” (2009, награда на журито в Тайланд 2011 и Голямата награда за документално кино в Италия, 2013) и др.


Тази година община Пловдив излъчи като представител в журито художничката Вихра Григорова.
Тя завършва стенопис в НХА в класа на проф. Мито Гановски. Дългогодишен уредник в Градска художествена галерия - Пловдив. Национален експерт по българско изобразително изкуство към Министерството на културата. През 2014 г. е удостоена с наградата на Пловдив за изобразително изкуство за юбилейната си изложба „Пейзажът е жив“. Има над 30 самостоятелни изложби в Пловдив, София, Бургас и др. Нейни творби са притежание на много галерии и частни колекции в България, в много европейски страни, САЩ, Япония, Русия и др. Участва в редица национални и международни пленери в страната и в чужбина. Работи основно в областта на пейзажа.


Петият член на журито е режисьорът и продуцент Владимир Андреев.
Той завършва математика в Софийския университет. Следва във ВГИК, Москва, а по-късно завършва кино и телевизионна режисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Работи в СИФ „Бояна” и Студия за научнопопулярни и документални филми „Време”. От 1992 г. е независим продуцент, съдружник в продуцентската къща “Бъръ филм”. Режисьор на документалните филми “Елегия за една къща”, “Да откриеш велосипеда”, “Неофео”, “Берлински мечти”, “Цитаделата”, “От 5,00 до 17,00 ч.”, “Пътят към Европа”. Продуцент на много документални, късометражни и игрални филми, сред които “Потъването на Созопол”, “Пътят пред нас”, “Козелът”, “Лейди Зи”. Член на УС на Асоциацията на филмовите продуценти в България.


Според статута на фестивала, петчленното жури ще присъди две големи награди “Златен ритон” за най-добър документален и най-добър анимационен филм, специална награда на журито, награда за режисьор на документален филм, награда за художник-постановчик на анимационен филм, награда за дебют, награда на Община Пловдив - произведение на изкуството и до две почетни грамоти в двете главни категории.
Copyright © 2024 Dir.bg.