Напусна ни режисьорът Никълъс Роуг

26. 11. 2018 г.
Напусна ни режисьорът Никълъс РоугНикълъс Роуг, един от най-нестандартните творци в киното, създател на обвити със скандална слава шедьоври като „Представление“ и „Човекът, който падна на земята“, почина на 90-годишна възраст. Филмите му вдъхновиха поколения режисьори, но повечето му творения първоначално не се радваха на голям успех.

„Представление“ (1970), в който участва Миг Джагър, почти не получава официално разпространение и по-късно е премонтиран от „Уорнър“, чийто шефове го смятат за тотално неразбираем. Години по-късно филмът е обявен за истинска класика.

Преди да се заеме с режисьората, Роуг си извоюва репутацията на талантлив оператор и снима шедьоври като „Далече от безумната тълпа“ и „451 по Фаренхайт“. Сред най-популярните му филми като режисьор са „Don’t Look Now“ (1973) с Джули Кристи и Доналд Съдърланд и „Човекът, който падна на земята“ (1976) с Дейвид Бауи. И двете заглавия са смятани за новаторски за времето си, но не се радват на голям интерес, заради някои доста откровени еротични сцени.

Роден в Лондон, Роуг започва работа като асистент на продукция и монтажист. Първият му голям успех е работата като асистент-оператор на класиката „Лорънс Арабски“ (1962). Последният му филм като режисьор е „Вещицитe“ (1990) по приказката на Роалд Дал с Анджелика Хюстън. Той съвсем не е типичния детски филм и тотално ужасява Дал, тъй като финалът му е съвсем различен от този в книгата.

Copyright © 2024 Dir.bg.