Отзвук от номинациите за 91-вите награди „Оскар“

23.01.2019 г.
Отзвук от номинациите за 91-вите награди „Оскар“Както винаги се случва, има изненадани и разочаровани. Сред първите определено е Павел Павликовски. Неговият филм „Студена война“ бе пренебрегнат от „Златните глобуси“, но сега е с три номинации, включително за най-добър режисьор и чуждоезичен филм.

Никой не очакваше и толкова много номинации за новия шедьовър на Алфонсо Куарон. „Рома“ логично също е номиниран за режисура и чуждоезичен филм, но и за изпълненията на двете доскоро абсолютно неизвестни актриси – Ялица Апарисио и Марина де Тавира. На тяхно място можеше да е Емили Блънт, която за съжаление все още няма номинация за „Оскар“ и бе пренебрегната за участието си и в „Мери Попинз се завръща“, и в „Нито звук“.

За мнозина е шокиращо отсъствието на Брадли Купър в списъка на най-добрите режисьори. Вярно, че той е с три номинации – като продуцент, сценарист и актьор в „Роди се звезда“, но никой не можеше да си представи, че няма да бъде номиниран като режисьор.

При режисьорите липсват още три големи имена, чиито филми все пак получиха номинации – Бари Дженкинс за „Ако Бийл Стрийт можеше да говори“, Питър Фарели за „Зелената книга“, както и създателят на „Черната пантера“ Райън Куглър. Деймиън Шазел също не успя да попадне в престижния списък и неговият филм „Първият човек“ отново бе пренебрегнат, дори в категории, в които бе смятан за сигурен победител – за музиката на Джъстин Хъруиц и за операторско майсторство.

Този път осем са заглавията, които ще си оспорват най-престижния „Оскар“ за най-добър филм. Сред тях можеха да попаднат и други продукци, като може би най-изненадваща е липсата на най-успешната комедия за миналата година – „Crazy Rich Asians“.
Copyright © 2024 Dir.bg.