Наградите на „Златна роза“ 2019

05.10.2019 г.
Наградите на „Златна роза“ 2019На 37-ия Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна с най-голямото отличие се поздравиха филмите "Бащата" и късометражният "Нина", а наградата на публиката отиде за лентата "В кръг".

Двете международни журита раздадоха официалните награди на церемония по закриването в зала 1 на ФКЦ-Варна, както следва:

Международното жури за късометражни филми в състав: председател Андрей Паунов (България) и членове: Ана Вълчанова (България), Йошико Минекава (Япония) присъди Специален диплом на филма “Дом”, режисьор Димитър Кутманов - за поетичния поглед в преследване на изгубеното време. Голямата награда ЗЛАТНА РОЗА за най-добър късометражен филм - на филма “Нина”, режисьор Христо Симеонов, за успешната симбиоза между автентичност и въображение. За нежното и честно отношение към героите.

Международното жури за пълнометражни филми в състав: председател Милко Лазаров (България) и членове: Рената Санторо (Италия), Хървойе Хрибар (Хърватия),  Жорета Николова (България), Емил Христов (България), присъди следните официални награди:

- Специално отличие за дебютен пълнометражен филм се присъжда на филма „Лошо момиче“, режисьор Мариан Вълев – за жанрова яснота и адекватна стилистика.
- Специално отличие за дебютен пълнометражен филм се присъжда на филма „Снимка с Юки“, режисьор Лъчезар Аврамов – за артистичен подход и естетически постижения.
- Награда за дебютен пълнометражен филм се присъжда на филма “Котка в стената” в лицето на режисьорите Мина Милева и Весела Казакова  - за социална позиция и творчески поглед.
- Награда за мъжка роля се присъжда на Ивaн Бърнев и Ивaн Савов за ролите им във филма “Бащата” – за оригинална интерпретация на персонажите и убедително взаимодействие.
- Награда за женска роля се присъжда на Ирини Жамбонас за ролята й във филма “В кръг”, за убедително изграждане на емоционален образ.
- Награда за операторско майсторство - на Веселин Христов за филма “Сестра”, за високоестетическа визуална концепция.
- Награда за сценарий се присъжда на Кристина Грозева, Петър Вълчанов и Дечо Таралежков за филма “Бащата“, за оригинална драматургия и ярки персонажи.
- Награда за режисура се присъжда на Драго Шолев за филма “Прасето“, за артистично постижение и авторски стил.
- Наградата на град Варна - на филма “В кръг”, режисьор Стефан Командарев, за особен поглед към социална тема и умело изграждане на колективен образ.
- Специална награда на журито за филма „Прасето“, режисьор Драго Шолев, за оригинален и откровен подход към високонравствена тема.

Голямата награда ЗЛАТНА РОЗА за най-добър пълнометражен филм - на филма “Бащата”, копродукция: България, Гърция, продуцент: „Абраксас филм“ – Кристина Грозева, Петър Вълчанов, режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов, за художествена зрялост и постижение в създаването на завършена творба.

Носителят на голямата награда получава и наградата “Дани Лернер” в размер на 50 000 евро в услуги и 5 000 евро в брой, осигурена от Ню Бояна Филм Студио.

* * * * * * *

На фестивала бяха раздадени още следните награди:

- Награда на публиката на филма „В кръг“, реж. Стефан Командарев.
- Награда на гилдия „Критика“ към СБФД за пълнометражен филм на филма „Снимка с Юки“, реж. Лъчезар Аврамов.
- Награда на гилдия „Критика“ към СБФД за късометражен филм – „Инсомния“, реж. Радослав Камбуров.
- Награда на Съюза на българските филмови дейци за филма „Сестра“, реж. Светла Цоцоркова.
- Награда на българската асоциация на кинорежисьорите за дебют в късометражното кино на филма „Иван“, реж. Надежда Христова.
Copyright © 2024 Dir.bg.