Кинофестивалът във Венеция обяви продажба на билети

22.08.2020 г.
Кинофестивалът във Венеция обяви продажба на билетиРъководството на кинофестивала във Венеция, който ще започне на 2 септември в традиционния формат, обяви началото на продажбата на билети за премиерите на филми от официалната програма. Билетите могат да бъдат закупени само по интернет на официалния сайт на Венецианското биенале, което включва и кинофестивала. Поради правилата за предотвратяване на разпространението на коронавируса, прожекциите са преместени на различни места във Венеция, а на остров Лидо, където традиционно се провежда фестивалът, е създадено ново открито кино.

Само част от премиерите са насрочени в Двореца на киното и в обикновени зали. На входовете в залите ще бъде измервана температурата на зрителите. Местата са намалени наполовина - през едно. Носенето на маска е задължително, както и спазването на дистанция, включително и на червения килим, до който няма да се допуска публика.

Журналистите и членовете на делегации от страни извън Шенгенското пространство трябва да имат тест за коронавирус, който ще бъде повторен във Венеция за сметка на фестивала. Тази година броят на акредитациите е намален и се очакват по-малко зрители и гости.

В тазгодишната програма с най-голям интерес се очакват филмът на работещата в САЩ китайка Клоуи Чжао "Земя на номади" за живота по улиците в Америка с Франсис Макдорманд в главната роля и на руския режисьор Андрей Кончаловски "Скъпи другари". Макдорманд играе жена, кръстосваща американския Запад с ван, превръщайки се в съвременен номад, а Кончаловски разказва за жестокото потушаване на работническа стачка от епохата на СССР.

Извън конкурсната програма ще бъде представен новият филм на Педро Алмодовар, който направи адаптация на пиесата "Човешкият глас" от Жан Кокто. Документален филм за млада активистка Грета Тунберг също ще бъде показан извън конкурсната програма.

В петък в градините на Венеция започва ретроспектива на шедьоврите на световното кино В нея са включени филми като "Чудо в Милано" на Виторио де Сика, "Канал" на Анджей Вайда, "Тони" на Жан Реноар, "Пришълецът" на Ридли Скот.

Британската актриса Тилда Суинтън и режисьорката от Хонконг Ан Хуей ще получат награди "Златен лъв" за цялостно творчество. Председател на журито е Кейт Бланшет.

* * * * * * *

77-ото издание на фестивала ще премине под знака на италианското кино, което ще присъства с четири заглавия в официалната конкурсна програма, в която са селектирани общо 18 филма - "Сестрите Макузо" на Емма Данте, "Padrenostro" ("Отче наш") на Клаудио Ноче, "Мис Маркс" на Сузана Никярели и "Notturno" на Джанфранко Роси.

Друг италиански филм, който се представя извън конкурсната програма - "Lacci" на Даниеле Лукети - ще открие кинофестивала, който ще се проведе до 12 септември. Ще бъдат представени общо 60 пълнометражни ленти в 5 различни категории, 15 късометражни филма и една телевизионна поредица.

Две са американските продукции, включени в конкурсната програма. Това е филмът "Nomadland" ("Земя на номади") на живеещата в САЩ китайска режисьорка Клои Чжао с участието на Франсис Макдорманд и "The World to Come" ("Бъдещият свят") на Мона Фастволд с участието на Кейси Афлек.

Ето и пълен списък на заглавията от конкурсната програма:

* "In Between Dying" (драма, Азербайджан, САЩ), реж. Хилал Байдаров
* "Le sorelle Macaluso" (драма, Италия), реж. Емма Данте
* "The World to Come" (драма, САЩ), реж. Мона Фастволд
* "Nuevo Orden" / "New Order" (драма, Мексико), реж. Мичел Франко
* "Amants" / "Lovers" (драма, трилър, Франция), реж. Никол Гарсиа
* "Laila in Haifa" (комедия, драма, Израел), реж. Амос Гитай
* "Und morgen die ganze Welt" / "And Tomorrow the Entire World" (драма, Германия, Франция), реж. Юлия фон Хайнц
* "Дорогие товарищи" / "Dear Comrades" (драма, исторически, Русия), реж. Андрей Кончаловски
* "Wife of a Spy" (драма, романтичен, исторически, Япония), реж. Кийоши Куросава
* "Sun Children" (драма, Иран), реж. Маджид Маджиди
* "Pieces of a Woman" (драма, Канада, Унгария, САЩ), реж. Корнел Мундруцо
* "Miss Marx" (биографичен, Италия, Белгия), реж. Сузана Никярели
* "Padrenostro" (драма, Италия), реж. Клаудио Ноче
* "Notturno" (документален, Италия, Франция, Германия), реж. Джанфранко Роси
* "Never Gonna Snow Again" (комедия, драма, Полша, Германия), реж. Малгожата Шумовска и Михал Енглерт
* "The Disciple" (драма, Индия), реж. Шейтаня Тамани
* "Quo vadis, Aida?" (военен, драма, Босна и Херцеговина, Австрия, Румъния, Нидерландия, Германия, Полша, Франция, Норвегия, Турция), реж. Ясмила Жбанич
* "Nomadland" (драма, САЩ), реж. Клоуи Чжао.
Copyright © 2024 Dir.bg.