Шесто издание на Деня на европейското арт кино

08.11.2021 г.
Шесто издание на Деня на европейското арт киноОснован през 2016 г. от CICAE (Международна конфедерация на арт кината) в партньорство с Europa Cinemas, Денят на европейското арт кино е първата международна съвместна инциатива за популяризиране на европейското филмово изкуство чрез общите усилия и сътрудничество на киносалони, разпространители, продуценти и филмови творци.

От създаването ѝ досега над 600 кина в повече от 40 държави участват всяка година в инициативата.

На 14 ноември - неделя, почитателите на европейското филмово изкуство, неговите създатели и оператори ще имат възможност да споделят своята обща страст чрез множество специални програми и събития, организирани в един ден като обща кинематографична среща и празник в редица арт кина в различни локации.

Арт кината в Европа посрещат ежегодно над 100 милиона посетители и имат ключова роля в образованието, социалния и обществения живот и културното многообразие.

Посланици на Денят на европейското арт кино 2021 г. са: Матю Амалрик (Mathieu Amalric), Илдико Енеди (Ildikó Enyedi), Валерия Голино (Valeria Golino) и Хонас Труеба (Jonás Trueba). Събитието е под патронажа на Сабине Ферхайен (Sabine Verheyen), председател на комисията по култура на Европейския парламент и културните министри на Германия – Моника Грютерс (Monika Grütters) и Франция – Розлин Башло (Roselyne Bachelot).

За шестото издание на Деня на европейското арт кино, Културен център G8 в партньорство с Международен кино-литературен фестивал Синелибри организира ексклузивна предпремиерна прожекция на "Влюбеният Айфел" - 14 ноември 2021 г., 15:15 ч. Билетите са на цена 10 лв.

Дом на киното предлага следните подбрани заглавия на 14 ноември:

* 17:30 часа - „Историята на жена ми“.
Това е най-новият филм на унгарската режисьорка Илдико Еенеди, създаден по едноименния експериментален роман на Милан Фющ от 1942 година.

* Българското предложение в „Деня на европейското арт кино“ е с начален час 15:00 - „Февруари“.
Филмът участва в официалната селекция на Кан 2020, а неговата първа среща с българската публика беше в Зала 1 на НДК като откриващ филм на юбилейния 25-и София Филм Фест през март. Четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев е копродукция между България и Франция (Waterfront Film & Koro Films). След края на прожекцията е предвидена среща с творческия екип на филма.

* Предвидена е и прожекция на филма на Зайда Бергрот „Туве“, началото е в 13:00 часа.
Разказът пренася зрителите в Хелзинки, в средата на миналия век.

* Филмовият неделен ден приключва в 20:30 часа с предпремиерна прожекция на „Човекът, който продаде кожата си“.
Номинираният за международен Оскар изключителен филм на тунизийската режисьорка Каутер Бен Ханиа беше удостоен и с наградата за най-добър актьор на фестивала във Венеция 2020.
Copyright © 2024 Dir.bg.