Кино за незрящи: 5 филма в Дома на киното

21.04.2022 г.
Кино за незрящи: 5 филма в Дома на кинотоКато част от събитията на международния проект "Кино Резонанс", в Дома на киното в София са предвидени прожекции на 5 филма, специално адаптирани за публика със зрителни проблеми.

30 април, събота, 14:00 часа
Лудетини“  на Паоло Вирдзи

С премиера в „Петнайсетдневката на режисьорите” в Кан, творбата на Паоло Вирдзи среща зрителите с две дами, настанени в  психиатрична клиника в Тоскана. Животът ги събира по случайност, те не се поколебават да грабнат шанса и да избягат заедно и се оказват в приключение, което ще промени съдбата им завинаги...

Превърнал се в любимец на публиката на фестивалите във Валядолид и Варшава, този филм завладя и сърцата на киноманите в България благодарение на великолепните актриси Валерия Бруни Тедески и Микаела Рамацоти.

14 май, събота, 14:00 часа
Мартин Идън“ на Пиетро Марчело

Това е първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело, забележителна екранизация по едноименната класика на Джек Лондон. Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин (в ролята Лука Маринели, една от звездите на Италия и сред най-търсените актьори в момента) изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена (Джесика Креси). Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се превръща в успешен писател едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му…

Световната премиера на „Мартин Идън“ бе на фестивала във Венеция, където филмът е сред номинираните за „Златен лъв“, а Лука Маринели получава престижната награда „Coppa Volpi“ за най-добър актьор.

17 май, вторник, 13:30 часа
Пътешествието на принца“ на Жан-Франсоа Лагиони
и Ксавие Пикар

Този увлекателен анимационен филм разказва за възрастен потомък на знатен маймунски род, попаднал по случайност на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том благородникът опознава обществото, за което не знае нищо.

Филмът е изключително подходящ за детска аудитория.

24 май, вторник, 14:00 часа
Щастливия Лазаро“  на Аличе Рорвахер

Този филм е разказ за срещата между Лазаро – провинциален младеж с добро сърце и Танкреди – млад благородник с безумно богато въображение. Животът в изолираното градче Инвиолата е подвластен на ужасната маркиза Алфонсина де Луна – цигарената кралица. Когато Танкреди моли Лазаро за помощ в организирането на собственото му отвличане, между двамата се създава здрава връзка. Този странен и нетипичен съюз е шанс за Лазаро и се превръща в ценно приятелство, което ще го накара да потърси отново Танкреди. Селското момче попада за първи път в големия град и прилича на фрагмент от миналото, загубен в модерния свят…

Филмът бе удостоен с награда за най-добър сценарий от Кан 2018 и още десетки отличия в цял свят.

28 май, събота, 14:00 часа
Господ съществува, името й е Петруния“ на Теона Стругар Митевска

Този предизвикателен и интригуващ македонски филм е носител на наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент за 2019 година и разказва историята на безработна жена, която успява да извади кръста от реката на Богоявление. Макар и да не се определя като феминистка, главната героиня отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава да се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това.

Филмът записва в актива си още пет приза, сред които и Наградата на филмовата гилдия и наградата на Екуменическото жури на кинофестивала в Берлин ’19.
Copyright © 2024 Dir.bg.