"До последния каприз" - прожекция с концерт за две цигулки

26.09.2022 г.
На 30 септември, петък, кино „Одеон“ ще покаже авторския филм на Иван Юруков, вдъхновен от трагичната съдба на италианския цигулар и композитор Николо Паганини (1782 - 1840).
Духът и съдбата на един от най-гениалните музиканти висторията ще завладеят салона със специална прожекция на „До последния каприз“ и концерт за две цигулки с участието на талантливите музиканти Юлиян Стоянов и Смиляна Лозанова.

Събитието, което за първи път след премиерата на филма включва и концерт, е с начален час 19:30 ч., а билети могат да се закупят на касата на кино "Одеон" и онлайн на https://epaygo.bg/2785283777 (цена 20 лв).

Филмът е режисьорски кинодебют на актьора от трупата на Народен театър „Иван Вазов“ Иван Юруков и е вдъхновен от прочутите „24 каприза“ на Николо Паганини, наричан още „Цигуларят на дявола“ и написани между 1802 и 1817 г. Премиерата на лентата в кината бе през май тази година – ден преди датата, на която през 1840 г. гениалният италиански композитор и цигулар напуска този свят. Тази година се навършват и 240 години от неговото раждане.

До последния каприз“ е вдъхновен от биографичния роман „Паганини: Дяволският танц“ (1941 г.) на унгарския писател и журналист Ендре Барат, както и от авторската композиция на Паганини „24 каприза“, която и до днес си остава най-сериозното предизвикателство за цигуларите.

Звучащите във филма части от "24 каприза" на Паганини са изпълнени от световноизвестния цигулар Светлин Русев, който изпълнява ролята и на най-добрия приятел на един от главните герои. Участие взимат Георги Тенев, Стоян Младенов, Милена Аврамова, Иван Зикатанов, както и младите таланти Мартин Тодоров и Пепи Тодоров.

Филмът ще ни потопи в историята на талантлив цигулар, който изоставя концертната сцена и обсебен от идеята да изсвири съвършено всички „24 каприза“ на Паганини, бяга в забравеното село Делвино, за да репетира в самота. Паралелната история увлича в себе си и Марти и Пепи - деца с игриво въображение, които откриват револвер и стартират разследване за неговия притежател. Техният учител пък води отделно проучване за самотния, гениален цигулар, който най-мистериозно умира, след като изсвирва произведението. Кой натиска спусъка? Духът на Паганини се връща към живот в най-неочаквани места...

* * * * * * *

Музикалната програма включва:
- Николо Паганини: „Капричио №5“ от „24 капричии за соло цигулка“, оп.1
- Петър Христосков: „Малка токата“ от „12 капричии за соло цигулка“, оп.1
- Йохан Себастиан Бах: „Концерт в ре минор, BWV1043 за две цигулки, струнни и бассо континуо“
- Антонио Вивалди: „Ларго“ от „Концерт във фа минор, RV 297 „Зима“, за соло цигулка, струнни и бассо континуо
- Едуард Елгар: „Любовен поздрав“.
Copyright © 2024 Dir.bg.