Холивуд се завръща в Китай

10.03.2023 г.
Холивуд се завръща в КитайПриключенската трилър фантастика "65" с Адам Драйвър, която излиза и в България идния петък, 17 март, се присъедини към редица предстоящи холивудски филми с премиерни дати в масовия кинопазар в Китай - съобщава изданието The Hollywood Reporter.

Излизането на американски филми в Китай бе силно затруднено миналата година на фона на строгата политика на страната спрямо пандемията от ковид-19. Освен това, развиха се националистически настроения около събития, свързани с китайската комунистическа партия.
Регулаторната вълна започна да се обръща в края на 2022 г. с пускането на „Аватар: Природата на водата“ през декември: заглавието спечели 250 милиона долара на местно ниво. Оттогава, въпреки че дипломатическите отношения между Вашингтон и Пекин са в ниска точка, потокът от американски филмови продукти в Китай започна да възобновява нормалните си нива отпреди пандемията.

След "Черната пантера: Уаканда завинаги", "Ант-мен и Осата: Квантомания" и "Синът" на Флориан Зелер, предстоят още вносни премиери в календара на Китай - "М3ган" тръгва там на 17 март, "Шазам! Яростта на боговете" (17 март), "Човек на име Ото" (24 март); "Dungeons & Dragons: Разбойническа чест" (31 март); "Супер Марио Bros.: Филмът" (5 април) и "Жената воин" (14 април).

Досега, с изключение на Аватар 2, вносът от Холивуд печели малка част от досегашната си китайска слава в местния бокс офис. Ant-Man 3, чиито прожекции вече приключват, е спечелил едва 38 млн долара към днешна дата, в сравнение със $105,4 млн за оригиналния Ant-Man през 2015 г. и $121,2 млн за продължението през 2018 г.

"65" на Sony, който беше съфинансиран от TSG и Bron, струва около $45 ммлн за направата си и ще се сблъска с ожесточена конкуренция в петък, когато стартира на вътрешния пазар срещу "Писък 6" на Paramount/Spyglass. Филмът е за астронавт, който каца катастрофално на мистериозна планета само за да разбере, че това е Земята, но преди 65 милиона години. Той и още един оцелял трябва да прекосят неизследван пейзаж, гъмжащ от динозаври и други опасни праисторически зверове, в борба за оцеляване.
Copyright © 2024 Dir.bg.