За актьорския състав на "Адаптация"

За актьорския състав на НИКЪЛЪС КЕЙДЖ (Чарли Кауфман/ Доналд Кауфман) е популярен като един от най-разностранните актьори на Холивуд, доказал таланта си във всеки един жанр, от екшън трилъри през трогателни драми до романтични комедии. Дръзкото му превъплъщение в Майк Фиджис “Да напуснеш Лас Вегас” му донася “Оскар” за най-добра мъжка роля. За същата роля получава “Златен глобус”, наградата на нюйоркските филмови критици, на асоциацията на филмовите критици в Лос Анджелис и чикагските филмови критици.
Сред най новите му участия са “Семеен мъж”, трилъра на високи скорости “Да изчезнеш за 60 секунди” и дръзката история “Bringing Out The Dead” на Мартин Скорсезе. През 1998 година Кейдж се снима в хита “Градът на ангелите” заедно с Мег Райън. Предишни негови филми са фаворита на критиката “Лице на заем” заедно с Джон Траволта. Тази роля му донася множество престижни награди. Кейдж се снима заедно с Джон Малкович в Con Air и с Шон Конъри и Ед Харис в “Скалата”. Напоследък актьорът се занимава и с продуценство “Shadow of the Vampire” с участието на Уилем Дефо и Джон Малкович.  
С участието си в комедията “Лунатици” заедно с Шер, който му донася номинация “Златен глобус” за най-добра мъжка роля, Кейдж доказва таланта си да пресъздава и романтични роли. Следва и втора номинация “Златен глобус” за комедийната му роля в “Меден месец във Вегас”. Други негови филми са “Да охраняваш Тес”, “Ред рок уест”, “Диво сърце” на Дейвид Линч, който печели наградата “Златна палма” през 1990 година на филмовия фестивал във Кан, “Целувка на смъртта” на Бабрет Шрьодер, “Да отгледаш Аризона” на братя Коен, “Котън Клъб” и “Пеги Сю се омъжи”. Най-новите му роли са в “Windtalkers” на Джон Уу и “Капитан Корели” на Джон Маден.
Наскоро Кейдж направи и режисьорския си дебют с драмата “Сони”.

МЕРИЛ СТРИЙП (Сюзън Орлеан)
Мерил Стрийп печели два “Оскар-а” - за най-добра женска роля в ”Изборът на Софи” и за най-добра поддържаща женска роля в “Крамер срещу Крамер”. Съвсем наскоро бе номинирана за 12-ти път от американската филмова академия за участието й в “Музиката на сърцето” на режисьора Уес Крейвън.
Най-новите й превъплъщения включват “One True Thing” и Dancing at Lughnasa. Съвсем наскоро ще я гледаме в адаптацията по романа на Майкъл Кънингам “Часовете” на режисьора Стивън Долдри.
След като завършва драматичното училище в Йеил, Стриип започва кариерата си на сцената, като още през първия си сезон в Ню Йорк участва в седем постановки. Носителка е на множество театрални награди. Филмовия си дебют Стрийп прави в “Джулия”, следва участие в “Ловецът на елени” заедно с Робърт Де Ниро, което и донася и първата номинация за “Оскар” за най-добра поддържаща женска роля. След поддържащи роли в “Манхатън” и “The Seduction Of Joe Tynan” идва първия “Оскар” за семейната драма “Крамер срещу Крамер” с Дъстин Хофман. Следва поредица забележителни участия в “Жената на френския лейтенант”, “Изборът на Софи”, “Силкууд”, Falling In Love, Plenty, Отвъд Африка.
Стрийп се превъплъщава в ролята на майка, обвинена в убийство във филма на Френд Шеписи “A Cry in the Dark”, което й донася приза за най-добра актриса на филмовия фестивал в Кан. След това тя променя посоката избирайки роли в комедии като “Тя-дяволът”, “Смъртта й прилича”, “Да защитиш живота си” и “Postcards From The Edge”. Последните й участия представляват разнообразна палитра от роли “Преди и след това”, “Мостовете на Мадисън”, “Дивата река”, “Къщата на духовете” и “Стаята на Марвин”. .
Стрийп получава “Еми” за участието й в телевизионния мини-сериал “Холокост”.

КРИС КУПЪР (Джон Ларош) прави филмовия си дебют през 1987 година в драмата Matewan на режисьора Джон Стайлс. Следва градския епос “City of Hope” който му донася номинация Independent Spirit за най-добра мъжка роля.
Купър заслужи овациите на публиката за незабравимото си изпълнение като съсед на Кевин Спейси в “Американски прелести”, и вдъхновяващото превъплъщение в революционния военен епос “Патриотът” с участието на Мел Гибсън, на режисьора Роланд Емерих. Участва и в истеричната комедия на братя Фарели “Аз, моя милост и Айрин” с Джим Кери.
Copyright © 2024 Dir.bg.