Как се прави луда сватба по гръцки

Как се прави луда сватба по гръцки“Дебела” е много добро определение за случая, макар че не фигурира в българското заглавие на филма “Моята голяма, луда гръцка сватба”.

Дебела, не само заради постоянното похапване на огромната гръцка фамилия и предвид приятната закръгленост на жените от семейството, но също и защото “работата става дебела”, когато един чистокръвен американец решава да се влюби в потомствена гъркиня…

“Моята голяма, луда гръцка сватба” е чудесен пример за това как един непретенциозен сюжет, при избора на неизвестни (но доста автентични!) актьори и с абсолютно минимален бюджет от 5 млн. долара, може да се превърне в напълно неочаквана изненада.

Трудно е да се каже в какво се състои тайната. Романтични комедии под път и над път. Значи остават две основни хипотези: или отсъствието на познати звездни лица придава неподозирана достоверност на сюжета, или гръцката общност все още е достатъчно екзотична за американския зрител (въпреки филми като “Капитан Корели” например).

Отговорът на този въпрос е важен само за следващата независима продукция, която реши, че няма да е зле да припечели 250 млн. долара. А публиката (особено балканската и в частност българската) може спокойно да се позабавлява със смешната страна на гръцките традиции.

Извън етническите краски, историята е съвсем семпла. Едно грозно патенце или гръцка Пепеляшка сервира в семейния ресторант и мечтае да успее в живота. Близките й са я обявили за стара мома, но един ден тя решава да вземе съдбата си в свои ръце и всичко си идва на мястото.

Филмът е наситен с комични ситуации и забавни диалози. Хуморът е ту невинно шеговит, ту стипчиво пикантен (почти до нивото, превърнало се в запазена марка на “Американски пай”).

И въпреки, че на моменти е много романтичен, а в други достига до някои по-сериозни равносметки, “Моята голяма, луда гръцка сватба” си остава преди всичко комедия на нравите, с американска форма и гръцки пълнеж.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.