Актьори от чужбина

Актьори от чужбина“Още на етапа на писането ние решихме да доверим на японски актьори много от основните роли”, казва Херсковиц, който не  за първи път се занимава с кастинг. “Кен Уатанабе е необикновено завладяващ. В негово лице виждаш мощ, състрадание, хумор и тъга. Коюки, която играе Така, сестрата на Кацумото, дойде с тази осанка, която й позволи да изобрази чувството на отговорност, а също и раздвоението, което я обхваща. Хироюки Санада, който играе Уджио, е голяма звезда в Япония. В по-слаби ръце неговата роля щеше да бъде тази на обикновен злодей, но тя се получи много по-балансирана в неговото изпълнение. Като че ли бяхме намерили отбора на мечтите”.

Взаимодействието с японските актьори помага на Круз да даде истински живот на някои от текстовете, в които се опитва да вникне. “Когато говориш с хората за тяхната култура и те въвеждат в нея, това ти дава възможност по-дълбоко да вникнеш в темата на филма”, признава той. “това бе повече от всяко друго нещо, което можеш да прочетеш в една книга.”

Уатанабе и Круз изграждат силна връзка помежду си още в началото на снимките, която се отказа от полза за по-късните сцени. Както посочва Зуик “ Те трябваше да си имат доверие един на друг, понеже размахваха мечове на сантиметри от своите лица – истински алуминиеви мечове.” Уатанабе шеговито допълва: “Движенията трябваше да са перфектно премерени. Само един пропуск и това щеше да бъде краят на филма.”

Коментирайки взаимодействието – физическо и духовно, между двамата актьори, Зуик посочва колко важно е било образът на Кацумото да намери своето страхотно равновесие с образа на Алгрен. “Той трябваше да бъде негов истински съперник и равнопоставен във всяко едно отношение. Без този баланс филмът нямаше да се получи.”

Херсковиц се съгласява, като добавя: “Ако нямахме силен Кацумото, нямаше да има и филм. С един много силен Том като капитан Алгрен трябваше да имаме някой, който да играе срещу него. Докато правехме кастинг за ролята отначало бяхме малко объркани и ни трябваше доста търсене, докато попаднем на Кен Уатанабе. Когато го срещнахме, веднага разбрахме, че той е човекът, който ни трябва. Не беше само външният му вид, а неговите маниери, поведението му и неговото излъчване.”

Уатанабе особено се радва на преплитането между Изтока и Запада, което продукцията предизвиква, както пред, така и зад камера. “Беше много интересно”, казва той. “Противопоставянето на Япония и Запада стана елемент както в исторически аспект, така и в самия филм – имахме американски режисьор, който работеше с японски актьори и екип. Ние всички научихме по нещо един от друг.”

Наистина, много японски професионалисти с висока квалификация и внушителна репутация заемат ключови места зад камерата. “В екипа разполагахме с хора, които бяха посветили целия си живот да пресъздават и възвеличават на културата на самураите”, казва Зуик. “В Япония има цяла филмова индустрия, която се е специализирала във филми за самураите. А някои от нашия екип даже бяха работили и с Куросава. Те донесоха със себе си неща, които бяха изучавали целия си живот като художници, декоратори, автори на костюми или актьори. Въпреки това ние не се опитвахме да имитираме японските филми за самураи, а се стремяхме да направим нещо наше и неповторимо. Важно беше обаче да се почувстваме въвлечени в същинската традиция.”

Хироюки Санада свидетелства, че той и колегите му са били впечатлени по същия начин от работата на Зуик и също така заинтересовани от неговата интерпретация на историята на собствената им страна. “Той наистина познава тази тематика, ние сме изумени”, казва актьорът, който изпълнява ролята на Уджио - перфектният боец и потенциален отмъстител на Алгрен. “Той очевидно е завладян от духа на Бушидо и от неговата епоха, което рядко се пресъздава дори в японски филми. Той се отнася към тематиката с уважение и с новаторство и се надявам, че това ще се превърне в ново откритие за филмите за Япония.

Санада, който започва актьорската си кариера и правенето на собствени каскади още на тринадесетгодишна възраст, е проявил таланта си в повече от 50 японски филма, включително и известния трилър “Ring”. Известен не само заради своето актьорско майсторство и каскади, но и заради блестящото си боравене с меч, Санада е изиграл многобройни роли на самураи. Той се превръща в неофициален консултант за филма, като работи отблизо с координатора на каскадите Ник Пауъл, за да разработят упражненията “кендо” и различните бойни техники “катас”. Както пред камера, така и зад нея той е лидер на групата самураи на Кацумото – все хора, които Пауър лично е подбрал в Япония.

Санада, в ролята на Уджио – самурая, виртуозен боец с мечове, често тренира заедно с Круз и открива, че той е достоен съперник. “Уджио е най-старомодният от самураите на Кацумото”, казва Санада. “По-специално той мрази чужденците, съпротивлява се срещу чуждата култура и най-вече – мрази Алгрен, който е доведен в селото като пленник. Все пак в хода на упражненията с мечове между тях се развива връзка. И тъй като Уджио е най-добрият боец с мечове в селото, дуелите между него и Алгрен трябва да бъдат особено убедителни, сложни и опасни. Постарахме се така да ги заснемем, че да предадем това. Той е велик партньор и аз бях много впечатлен от неговите умения и концентрация, и желанието му да опита всяко нещо, което подхожда на съответната сцена.”

Сейзо Фукомото, който играе Тихия самурай, е получил школовка в многобройни японски филми за самураи и е известен в превъплъщенията си в роли на “кирареяку” (самурай, който често загива от ръцете на основния герой). Този актьор отлага пенсионирането си, за да участва в “Последният самурай”. Масато Харада, който изпълнява ролята на комбинативния бизнесмен Омура – носител на модернизацията и враг на самураите, е уважаван и многократно награждаван филмов режисьор със световна известност. Шиносуке Накамура, който играе младия император, идва от семейство на изпълнители на “кабуки” и е изпълнявал много роли по световните сцени. Коюки, в ролята на Така - дисциплинираната, но раздвоена сестра на Кацумото, е успешен модел и актриса, която има участия в няколко популярни телевизионни драми в кариерата си. Шун Сугата, който играе верния самурай и майстор на джуджицу Накао, напоследък се прояви във филма на Куентин Тарантино “Убий Бил”, след като по-рано е играл много главни роли в японски филми. Специалистът по кунг-фу Шин Коямада, който играе Нобитата – сина на Кацумото, който става приятел с пленения капитан Алгрен в лагера на самураите, прави своя дебют в игралното кино с “Последният самурай”. Неговата особена сила е в стрелбата с лък, за което се упражнява в продължение на месеци под ръководството на Коджу Фуджи, един от самураите на екрана, който се оказа и доста успешен треньор.

Но да продължим с международното участие: във филма е ангажиран и лондончанинът Тимоти Спол, на който е поверена ролята на англичанина Саймън Грахам, живеещ далеч от родината си и нает като преводач на Алгрен при пристигането му в Токио. Роденият в Глазгоу Били Конъли е Зебулон Гант - приятел на Алгрен и брат по оръжие. Калифорниецът Тони Голдуин е полковник Багли – бивш офицер от гражданската война, търсещ късмета си в Япония.

“Тим Спол е като скъпоценен камък”, твърди Херсковиц. “Характерът му е прекалено идеалистичен, за да може да му донесе полза, а Тим успява да внесе духовитост и хумор в ролята си, което я прави особено привлекателна.”

“Понеже перипетиите на Алгрен са прекалено лични”, допълва сценаристът Джон Логън, “чрез характера на Грахам ние предложихме на публиката човек, който да разговаря с него и чрез който той да може да бъде разбран по-добре.”Наистина, героят на Спол – Саймън Грахам, отначало помага на Алгрен да се запознае с всички особености на обстановката в Япония и в известен смисъл даже изпълнява ролята на разказвач на историята. Той е типичният англичанин в чужбина от викторианската епоха, облечен с мека шапка и костюм. “Той е един от тези хора”, пояснява самият актьор, “които често попадат в страна, която им е чужда. Те живеят там, понеже са неудачници в собствената си страна, от която произхождат.”

В подготовката си за ролята английският актьор овладява фонетично няколко реда диалог на японски - постижение, което той шеговито изтъква, но посочва, че нищо не го е затруднило повече от фотоапарата, който той използва заради хобито на своя герой. Става дума за истинска реликва от 19-ти век, която екипът успява да открие чрез интернет.
Copyright © 2024 Dir.bg.