"Скрити белези" е филм за това как. . .

Базиран на едноименния роман-бестселър на носителя на Пулицър Филип Рот, THE HUMAN STAIN е историята на Коулман Силк, който през целия си живот е бил майстор на измамата и фалшивата самоличност. Когато е обещаващ студент в колежа (Уенуърт Милър), първата любов на Коулман Стийна (Хасинда Барет) е провокирала неговата тайна. Години по-късно, вече като  уважаван преподавател (Антъни Хопкинс), кариерата му е съсипана от фалшиви обвинения. Сега, след като се впуска в скандална връзка със загадъчната Фауния (Никол Кидман), Коулман изживява еротично пробуждане, което го връща отново в миналото. Но заедно с възкръсналата страст се появява и заплахата от страна на Фауния и Коулман е изправен пред необходимостта да разкрие истинската си самоличност преди да е станало твърде късно.
С действие, развиващо се през 1998, когато вниманието на нацията е погълнато от скандала Клинтън-Люински, `Скрити  белези` е пътуване през честолюбието, егоизма, лъжите и копнежа за любов -- изпитание за ролята на самоличността и независимостта, расите и предразсъдъците, жестокостта и нежността в оформянето на американската душевност.

`Скрити белези` е филм за това как решителният опит на един мъж да промени самоличността си и да се измъкне от историческата съдбовност се проваля, след като внимателно скалъпената му биография е разнищена заради сексуалния копнеж и нуждата да сподели истината с някого. През младостта му, сред нетърпимостта на 40-те години на ХХ век, Коулман Силк, който е изключително светлокож афро-американец (майка му го нарича “бял като сняг”), успешно минава за бял - както се е случвало и друг път в историята на Америка - заради по-голямата лична свобода. (Рот пише: “Всичко, което винаги е искал още от най-ранното си детство, бе да е свободен, не черен, не дори бял – просто какъвто си е и да е свободен”.)

Но цената, на която успява да го постигне, е ужасна. С Фауния, неговата последна и най-рискована любов, Коулман прави последен опит за изкупление – и най-накрая открива интимността на споделената тайна.
Copyright © 2024 Dir.bg.