Екшънът на “Подземен свят

Екшънът на “Подземен свят”За да влязат във форма за физически изискващите много роли на Вампири и Върколаци Кейт Бекинсейл и Скот Спийдмън предприемат седмици на интензивни тренировки в Лос Анджелис, преди започването на самите подготовки за снимачният процес. “Аз нямам никакъв опит с подобно физическо натоварване”, споделя Бекинсейл. “Занимавала съм се с танци, което има своите предимства, но и недостатъци в случая. Например приземяването със изпънати крака в шпиц не е най-удачното нещо за един екшън филм.” Най-големите притеснения на актрисата обаче били свързани с каскадите с ластиците. “В една сцена трябваше да направя висок скок, салто във въздуха и да застрелям един върколак, приземявайки се. Притеснявах се от този момент още преди започването на снимките, а когато той настъпи, направихме само четири дубала, а аз исках да повтаряме още и още.”

За лекотата, с която се е справяла Кейт Беинсейл отдава огромна част от заслугите на едни от най-добрите кординатори по каскадите в Холивуд- Брад Мартин и Скот Макелрой. “Те ти вдъхват абсолютно самообладание и увереност. Най-важното е да се чувстваш сигурен, защото тогава си склонен да рискуваш”. Мартин коментира “Отне ни известно време да спечелим доверието на Кейт, но когато я убедихме, че всичко ще е наред, тя почувства увереност в себе си и откри неподозирани за нея самата способности”.

Скот Спийдмън от друга страна се оказва природен талант за подобни изпълнения. “Той никога не се беше занимавал с гимнастика или бойни изкуства, но схващаше всичко невероятно бързо. Към края на тренировки той можеше да прави задно салто, когато и както си поиска.”

“Екипът беше невероятен”, добавя Спийдмън. “Дотогава не бях удрял човек през живота си, камо ли да раздавам крошета, но те ме вкараха в невероятна физическа форма и ме научиха да удрям и ритам. Най-любимата ми част обаче си остават каскадите с ластици, това беше направо страхотно.”

Бил Найги, който има изключително силна бойна сцена със Спийдмън, казва “Скот не само трябваше да се бие с мен нагазил в дълбока вода дни наред, но през цялото време бе отрупан със всякакви протези и с контактни лещи, които на практика го правеха сляп. Вярвайте ми, да се справиш с подобна ситуация е голям подвиг”.

Продуцентът Райт допълва, че въпреки взискателността на физическата подготовка, актьорите са се справили повече от успешно със всичките си задачи. “Скот Спийдмън е истински работяга, този човек има издръжливостта на кон и търпението на светец. А Бил Найги сигурно не си е и представял, че ще му се налага да стой с часове нагазил във вода с ниски температури и размахващ сабя като преди това е изтърпял дълги часове на гримиране.

За да постигнат въздействащата визия, отговаряща на идеята за “Подземен свят”, Уайзман се обръща към номинираният за “Оскар” оператор Тони Пиърс-Робъртс (номинация за “Имението Хауърдс Енд”). “Той е снимал големи Холивудски продукции и в същото време много филми за Мърчант и Айвъри, и затова остана изненадан, когато посочих като любим негов филм The Trench. Това беше един много мрачен филм и аз търсех точно такава визия за “Подземен свят”- мрачна и готическа.”
Райт допълва “Присъствието на Тони накара много хора да престанат да гледат на “Подземен свят” като на поредният вампирски филм, а като на специален проект, който ще надскочи рамките на жанра и ще бъде много успешен”.

В търсенето на подходящото и уникално място за снимки създателите на филма се обикалят почти цяла Източна Европа, преди да се озоват в Будапеща. “Веднага щом стъпих в Будапеща разбрах,че това е мястото, където ще снимаме”, спомня си Уайзман. “Този град разполага с необходимите сгради и интериорни решения, които биха стрували милиони, за да се възпроизведат в Холивуд, но най-вече имаше нужната атмосфера. Дълго време имах представа в главата си за това какво трябва да представлява филмът, без да мога да го обясня на повечето хора. Чак когато стигнахме в Будапеща, всички казваха ‘сега разбирам какъв филм искаш да направиш”

Продуцентът Райт добавя “Будапеща е град, които изобилства от история, а и Трансилвания, прародината на вампири и върколаци, е била част от Унгария навремето, така че между филма и града като че има мистична връзка.
Copyright © 2024 Dir.bg.