Джефри Ръш – австралийският хамелеон - портрет

7.07.2004
Джефри Ръш – австралийският хамелеон - портрет„Ако трябва да ви опиша Джефри Ръш с три думи: той е циничен, противен и блестящ. И знам, че като прочете това, ще го сметне за много възбуждащо”   -  Кейт Уинслет (партньорка на Джефри в „Исторшията на маркиз дьо Сад”)

Австралийският актьор Джефри Ръш, е роден в Туумба, Куийнсланд на 6 юли, 1951 година. Учи актьорско майсторство в университета в Куийнсланд и започва успешна театрална кариера в местния театър, преди да се премести за две години в Париж, за да изучава пантомима в школата на Жак Лекок.

Завръща се в Австралия, където играе в постановката на „В очакване на Годо” с бившия си съквартирант от студентските години Мел Гибсън. Дебютът му в киното е през 1981 г. но до големия световен успех изминават още 15 години – с ролята си в „Блясък” през 1996 г. печели Оскар, Златен глобус, и наградата на Австралийския филмов институт!)

• За главната роля в последния си филм – „Животът и смъртта на Питър Селърс” (2004), Ръш прекарвал средно по пет часа дневно в гримьорната. Разполагал с 38 перуки, плюс фалшиви зъби, носове, брадички, устни и бези.


• Живели за в обща квартира с Мел Гибсън като студенти.


• Гилдията на актьорите го номинира за най-добър актьор за ролята
му в „Влюбеният Шекспир” (1999)

• Гилдията на актьорите го номинира за най-добър актьор за ролята му в „Историята на маркиз дьо Сад” (2001)

• Гилдията на актьорите го номинира за най-добър актьор за ролята му в „Блясък” (1997)


• MTV го номинира за най-добър злодей за ролята му в „Карибски пирати”: Проклятието на черната перла (2004)
• Номиниран е за Оскар за най-добър актьор в подържаща роля и за Златен глобус за изпълнението си във „Влюбеният Шекспир (1999)

• Номиниран е за Оскар за поддържащ актьор за ролята си във „Влюбеният Шекспир” (1999)


• Номиниран е за Оскар за най-добър актьор за ролята си в „Историята на маркиз дьо Сад” (2001)


Всъщност около Джефри Ръш – един от най-талантливите актьори в киното, няма нищо особено интересно освен героите във филмите му – без значение дали става дума за пианиста Дейвид Хелгов в „Блясък” за капитан Барбоса от Проклятието на Черната перла, пеликана Найджъл в „Търсенето на Немо”, или самия маркиз дьо Сад в собствената си история...


Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.