"Глава в облаците" - за актьорите

ЧАРЛИЙЗ ТЕРОН
(ГИЛДА)

Носителката на “Оскар” Чарлийз Терон започва кариерата си като балерина в родната ЮАР, заминава за Ню Йорк, където контузия на коляното слага край на обещаващата й танцова кариера и минава през кратък период на фотомодел. На 18 години се мести в Ел Ей, където според станалата легендарна вече история е забелязана от прочут продуцент, докато вдига невероятно артистичен скандал в една банка.

За първи път зрителите стават свидетели на изкусителния й чар в дебюта й за MGM “Два дни в долината” с Джеймс Спайдър и Ерик Столтц. Големият й пробив идва през 1997 година когато участва редом а Ал Пачино и Киану Рийвс в хитовия “Адвокат на дявола”.

Екранното присъствие на Терон, която не остава незабелязана при все че играе с утвърдени холивудски величия като Пачино и Рийвс, прави впечатление на Том Ханкс, който ангажира Чарлийз за филма си “Музиката, която правиш”.

През 1998 година идва поредното признание за Чарлийз Терон, когато Уди Алън я кани за филма си “Знаменитости”, където изпълнението й е високо оценено от критиката. Същата година участва й в “Могъщият Джо Янг” с Бил Пакстън.

През 1999 година участва в един от най-добрите филма на годината- номинирания за “Оскар” “Правилата на дома”, където партнира на Тоби Магуайър и Майкъл Кейн. За отличната си актьорска игра в тази адаптация по Джон Ървинг, екипът получава номинация “Най-добро представяне на актьорския екип в кино филм” от годишните награди на Гилдията на актьорите в Холивуд. Същата година партнира и на Джони Деп в “Жената на астронавта”.

През 2000 година Терон участва в “Легендата за Багър Ванс” на Робърт Редфорд с Уил Смит и Мат Деймън; “Мъже на честта” с Робърт Де Ниро и Куба Гудинг, младши; “Двойни игри” с Бен Афлек и Гари Синийз и “The Yards” с Марк Уолбърг, Хоакин Финикс, Джеймс Каан и Фей Данъуей.

2001 година отбелязва екранното й събиране с Киану Рийвс в “Месец любов” и с Уди Алън в “Проклятието на скорпиона”.

През 2002 година участва с Били Боб Торнтън, Патрик Суейзи и Наташа Ричардсън в “Waking up in Reno” и в трилъра “В капан” с Кевин Бейкън, Къртни Лов и Стюърт Таунсенд.

През 2003 година Чарлийз Терон партнира на Марк Уолбърг и Едуард Нортън в международният хит “Италианска афера”. През същата година тя реализира и първия си филм като продуцент-“Чудовище”. Легендарната й вече роля като Айлийн Уорнос й печели почти всички кино награди, включително й “Оскар”. Сред предстоящите й филми са “The Life and death of Peter Sellers”, “Aeon Flux”, “The Ice at the bottom of the world”, отново продуциран от нея.

СТЮЪРТ ТАУНСЕНД
(ГАЙ)


Таунсенд е роден в Ирландия, в предградията на Дъблин. Докато следва актьорско майсторство, се издържа като боксьор. Скоро обаче е забелязан още с дебютния си филм “Trojan Eddie”, където партнира на Стивън Риа и Ричард Харис. Следват участие във филми като “Shooting Fish”, “Simon Magus”, “Wonderland”, “The Escort”, “About Adam”.

Ролята му на вампира Лестат в “Кралицата на прокълнатите” утвърждава и пробива му в САЩ, а последвалият го “Лигата на необикновените”, където играе Дориан Грей, го превръща в звезда.


ПЕНЕЛОПЕ КРУС
(МИА)

Крус е звезда в родната си Испания още от тийнейджърските си години, когато води известно ТВ предаване. Кино дебютът й е в “Шунка”, който я превръща в секс символ, последван от наградения с “Оскар” “Бел епок”. Тя продължава да се снима в испански филми от ранга на “Жива плът” и “Всичко за майка ми” на Педро Алмодовар, който я  превръщат в звезда от двете страни на Атлантическия океан. Сред филмите, в който се снима в Холивуд са “Жена на върха”, “Тези прекрасни коне”, “Дрога”, “Капитан Корели”, “Готика” и “Ванила скай”, който е римейк на испанския “Отвори очи”, отново с нейно участие.

Сред предстоящите й заглавия са филмът на Серджо Кастелито “Не мърдай!”, за който е номинирана за най-добра Европейска актриса” и “Сахара” с Матю Маконахи.


ТОМАС КРЕТЧМАН
(Майор Франц Битрих)

Кретчман печели наградата “Max Ophuls” за най-добър млад актьор през 1991 година и оттогава работи активно в европейски и американски филми, сред които “епичната драма “Сталинград” (1993), “Кралица Марго” (1994) и “The Stendhal Syndrome” (1996). През 2000 година партнира на Матю Маконахи в “Подводница U-571”, а през 2002 на Ейдриън Броуди в наградения с “Оскар” “Пианистът” на Роман Полански и на Уесли Снайпс в “Блейд 2”. Последния за момента проект с негово участие е “Заразно зло: Апокалипсис”, а сред предстоящите е “Кинг Конг” на Питър Джаксън.
Copyright © 2024 Dir.bg.