Арни погна папараците

09.10.2005 г.
Арни погна папарацитеГубернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер подписа в петък (30 септември) закон, според който занаменитостите ще могат да печелят възнаграждения за щетите, нанесени им от папараците, които ги снимат без тяхно съгласие.

Новият закон е опит на властите в Лос Анджелис да прекратят агресивното поведение на фотографи, предизвикало поредица кавги и дори автомобилни произшествие с множество знаменитости, сред които и актрисите Рийз Уидърспуун, Линдзи Лоан и Скарлет Йохансон.

Като актьор, Шварценегер е бил свидетел по дело срещу срещу двама фотографи, обвинени през 1998 в предизвикването на инцидент с участието на звездата и съпругата му. Той вече веднъж е лобирал за създаването на „буферна зона” в защита на знаменитостите.

"Винаги сме били наясно, че единственият път да се спре опасното поведение на папараците е да бъдат лишени от мотивацията им – която е в огромните суми, които могат да получат за някоя снимка", казва авторът на законопроекта, Синди Монтанес. Предполагаме, че възможността да бъдат сериозно засегнати финансово, ще ги накара да преосмислят поведението си”.

Но Том Нютън от CNPA – асоциацията на издателите в Калифорния, е на друго мнение "Ние се надявахме губернаторът на наложи вето, но не сме изненадани, че той подкрепи законопроекта. Все пак според нас този закон е в противоречие с конституцията, защото предполага по-сурово отношение към журналистите, отколкото към останалите жители на щата”.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.