Спилбърг под атака за ,,Мюнхен

14.12.2005 г.
Спилбърг под атака за ,,Мюнхен”Филмът на Стивън Спилбърг за трагичните събития, случили се на олимпиадата в Мюнхен през 1972 и техните последици, бе наречен "повърхностен" и "претенциозен" от израелският генерален консул в Лос Анджелис.

Мюнхен” разказва за екип израелски агенти, тръгнали на лов за палестинските терористи, задържали израелски спортисти като заложници. Единадесет от спортистите са убити, когато немските спецчасти предприемат неуспешен опит да ги спасят.

Г-н консулът се опасява, че филмът изпраща неточно морално послание, като сравнява агентите на Мосад с терористите. Той казва, "Като кино, не мога да не призная, че това е добре направен холивудски филм – но от гледна точна на това
което внушава, посланията му са проблематични. Това е морално некоректно изравняване. Ние в Израел знаем това.

Спилбърг бе нападнат и от еврейският писател Джак Енгелхард – който го обвинява, че вече "не е приятел на Израел". Авторът на „Неприлично предложение казва , "Евреите бяха първите сред създателите на Холивуд. Ако, както твърдят
нашите противници, ние притежаваме Холивуд - е, в сюжета има изненадващ обрат – ние сме загубили Холивуд, и ние сме загубили Спилбърг. Спилбърг не е приятел на Израел. Спилбърг не е приятел на истината".

Българските зрители ще могат да гледат „Мюнхен” по кината през януари.

Нет Фокус
Copyright © 2024 Dir.bg.