Антонио Бандерас - една от най-големите звезди на своето поколение

Антонио Бандерас - една от най-големите звезди на своето поколениеАНТОНИО БАНДЕРАС е една от най-големите звезди на своето поколение. Бандерас бил привлечен от "Маската на Зоро", защото му давал възможност да изиграе единствения истински испански герой, създаден от Холивуд. "Познавах образа, защото телевизионния сериал с Гай Уилямс бе излъчен през 60-те години в Испания", казва той. "Гледах го с удоволствие като малък и си представях, че съм Зоро. Когато се появи възможността да изиграя тази роля, не се поколебах да кажа "да".

Бандерас е избран от ексцентричния сценарист и режисьор Педро Алмодовар за участие във филма "Laberinto de pasiones". Това бил първият от петте филма, които Бандерас снима с Алмодовар, а другите четири са "Матадор", "La Ley del deseo" (1987), "Жени на ръба на нервна криза" и "Ела, завържи ме!". През това време Бандерас се снима и в по-конвенционални испански драми, между които "Los Zancos" (1984, реж. Карлос Саура), "El Placer de matar" (1987, реж. Феликс Ротаета) и "Батон Руж".

Международният успех на "Жени на ръба на нервна криза" привлякъл вниманието на американската публика към Бандерас. Той прави филмовия си дебют там през 1992 г. с ролята на млад кубински музикант в "Кралете на мамбото". Когато бил избран за филма, Бандерас още не говорел английски и трябвало да научи всички свои реплики фонетично. "Кралете на мамбото" бил трамплин на Бандерас към значителни поддържащи роли в четири големи филма за две години: "Филаделфия", "Къщата на духовете", "Интервю с вампир" и "Маями". Първата му главна роля в американски филм идва през 1995 г. с "Десперадо", след който се снима във "Внимавай с непознати", "Атентатори", "Четири стаи" и "Two Much" (1996, реж. Фернандо Труеба). Бандерас печели овациите на критиката за актьорския и певческия си талант в ролята на Че, партнирайки на Мадона в адаптацията за големия екран на режисьора Алън Паркър по мюзикъла на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс "Евита". Ролята му донася номинация за "Златен глобус" през 1996 г. за най-добър актьор в мюзикъл.

След завършването на "Маската на Зоро" Бандерас се отправя на север към Канада, за да започне работа над следващия си филм - "The 13th Warrior" (известен още като "Eaters Of The Dead"), режисиран от Джон Мактирнън и Майкъл Крайтън (по чийто роман е заснет). Бандерас ще направи и режисьорския си дебют с "Crazy in Alabama" за "TriStar Pictures", в който участва съпругата му Мелани Грифит.
Copyright © 2024 Dir.bg.