Любопитно за „Индиана Джоунс и кралството на Кристалния череп"

24.05.2008 г.
Любопитно за „Индиана Джоунс и кралството на Кристалния череп• Координаторът на каскадите в предишните три филма за Инди - Вик Армстронг не могъл да участва в този, защото работел по снимките за друг археолог - „Мумията: Гробницата на Императора Дракон", затова бил заменен от Дан Брадли. Все пак Стивън Спилбърг успял да се срещне с Армстронг и дълго разговаряли за това как са направени каскадите в предишните три филма.

Шон Конъри бил поканен да се появи отново в ролята на д-р Хенри Джоунс, бащата на Индиана Джоунс, но отказал с извинението, че "като пенсионер се чувства много добре". По този повод Харисън Форд се пошегувал, че самият той вече изглежда достатъчно стар и би могъл сам да изиграе собствения си баща.

• Преди като заглавие да се наложи „Кралството на Кристалния череп", били обсъждани други варианти. Били обсъждани и дори регистрирани различни заглавия, сред които „Градът на боговете”, „Разрушителят на светове”, „Четвъртият ъгъл на света”, „Изгубеният град на златото” и ”Търсенето на Завета”.

• Пръв пред медиите разкрива новото заглавие Шая ЛаБаф и това става по време на интервю при появата му на наградите на MTV 2007.

• За да влезе отново в образа на легендарния изследовател, 64-годишният Харисън Форд прекарвал по три часа на ден в гимнастическата зала и преминал на високопротеинова диета от риба и зеленчуци. Така добил за тялото си чудесна форма и бил в състояние сам да изпълнява повечето си каскади (той и без това се поддържа в добро физическо състояние, защото винаги се е надявал да завърши и петте филма за Индиана Джоунс, планирани през 80-те години). По-късно Стивън Спилбърг останал силно впечатлен от кондицията на Форд и казал, че не вижда разлика в актьора между снимките на третия и четвъртия филм.

• През 2000 г. личният интерес на Спилбърг към нов филм за Индиана Джоунс отново се разпалил, след като синът му го попитал кога ще излязат останалите два филма за археолога-авантюрист.

• На въпрос дали Харисън Форд не е твърде стар за ролята, продуцентът Франк Маршал отговорил с цитат от оригиналния „Индиана Джоунс: Похитителите на изчезналия кивот" (1981): „Не са важни годините, а километражът".

• През 2006 Харисън Форд заявил, че ако филмът не бъде направен до 2008, тогава по-добре изобщо да не се прави. Това накарало Спилбърг веднага да се активизира в търсенето на подходящ сценарий.

Стивън Спилбърг наема руски актьори за ролите на повечето руски войници, за да бъде акцентът им автентичен.

Стивън Спилбърг описва филма като „сладък десерт за тези, които преглътнаха горчивите билки, които използвах в „Мюнхен" (2005).

• Англичанинът Джон Хърт (в ролята на професор Оксли) искал да прочете сценария, преди да го подпише. Той бил чувал за актьори, които подписват, без да четат, щом режисьор е Спилбърг, тъй като: „Спилбърг – нали знаете, все едно Бог снима филм!" Но Хърт заявил: „Все пак искам да знам предварително в какво ще участвам, дори Бог да е режисьор". Сценарият му бил изпратен по куриер от Лос Анджелес в Лондон. Актьорът го получил в 3 ч. следобед и трябвало да го върне до 8 вечерта!
Copyright © 2024 Dir.bg.