Патрик Стюарт - за филмите и живота

20.04.2002 г.
Патрик Стюарт - за филмите и животаПАТРИК СТЮАРТ наскоро завърши снимките на "Dad Savage" в Англия, в който изпълнява главната роля, както и на предстоящият да излезе по екраните "Masterminds". Преди това той участва в още една предстояща премиера - психологическият трилър "Safe House". В момента се намира на снимки в Австралия, където изпълнява главната роля на капитан Ахав в минисериала "Моби Дик" на USA Network, адаптация по романа на Хърман Мелвил. През ноември Стюарт ще играе в "Shakespeare Theatre" във Вашингтон, където ще изпълни ролята на Отело в постановка, където всички останали актьори са чернокожи.

Стюарт оглавяваше актьорския състав на миналогодишния хит "Star Trek: First Contact", в който участваха и Алфри Уудард и Джеймс Кромуел, а малко по-рано се снима в романтичната комедия "Jeffrey" (1995, реж. Кристофър Ашли). Миналата година той бе и съпродуцент и изпълнител на главната роля в телевизионния филм "The Canterville Ghost".

Роден във Великобритания, Стюарт започва да играе в театъра още в юношеските си години. Учи в престижната театрална школа "Old Vic Theatre" в Бристол, а по-късно става член на театралната трупа "Old Vic", правеща турнета из Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка, в която играе и Вивиан Лий и други известни актьори. През 1966 г. Стюарт прави дебют на лондонска сцена с Кралската шекспирова трупа; прекарва над 15 години от живота си, играейки в нея. През 1971 г. Стюарт прави дебют на Бродуей с класическата постановка на Питър Брук "Сън в лятна нощ", а през 1975 г. дебютира и в киното с "Hennessy" (1975, реж. Дон Шарп), където участва и Род Стайгър. На следващата година Стюарт играе главна роля в популярният сериал на BBC "Аз, Клавдий", след което се завръща в киното с "Екскалибур - мечът на крал Артур". През 1979 г. Стюарт получава английската награда на името на Лорънс Оливие за изпълнението си в "Антоний и Клеопатра", а през 1987 г. започва да играе ролята, с която е най-известен и досега: капитан Жан-Люк Пикар в популярния телевизионен сериал "Star Trek: The Next Generation".

През декември 1989 г. Стюарт за първи път представя в Лос Анжелис моноспектакъла си по "Коледна песен" на Чарлз Дикенс, който продължава да се играе през цялата следваща година при препълнена зала. През 1991 г. той пренася постановката на Бродуей, където тя отново се играе пред многобройна публика и му донася награда "Drama Desk", а след това и в Лондон, където Стюарт е удостоен с награда "Оливие" за постижението си. През 1992 г. Стюарт прави режисьорския си дебют с театралния мюзикъл "Every Good Boy Deserves Favour", а през 1995 г. изпълнява ролята на Просперо в постановката "Бурята" на Нюйоркския шекспиров фестивал, която се играе известно време на Бродуей. Стюарт е и разказвачът в спечелилата "Грами" версия на "Петя и вълкът" от 1996 г.
Copyright © 2024 Dir.bg.