Срещаме се с напълно нов свят в “Аватар

19.12.2009 г.
Срещаме се с напълно нов свят в “Аватар“След “Титаник“ Джеймс Камерън идва с новия си огромен по мащаб проект “Аватар

Толкова много се изговори и изписа за този филм, че няма как да не чакаме идването му на българския екран с обяснимо любопитство.

Аватар“ е с дългогодишна история - Камерън го е замислил още докато е снимал носителя на единайсет “Оскар“-а “Титаник“. Защо не го е осъществил още тогава ли?

Просто е - защото технологиите не били развити до степента, която му била нужна. Било невъзможно всичко танцуващо в главата на режисьора да бъде създадено. Така проектът се отлага, за да излезе на бял свят след повече от десет години. Продукцията на филма отнема цели четири години на екипа. Време, в което специалистите успяват да създадат цял нов свят - луната Пандора.

На нея се намира минерал, който ще помогне да се разреши енергийната криза на Земята през XXII в. Но атмосферата на Пандора е непосилна за човешко същество и затова хората са измислили аватарите - хибриди между човешка ДНК и ДНК на местните нави.

Хората се прикрепят към аватарите и могат да съществуват на новата планета. С такъв аватар се сдобива и Джейк. Той е инвалид, бивш морски пехотинец. Въпреки невъзможността си да ходи Джейк ще участва в странното пътуване до Пандора. Неговата мисия е да се внедри сред Нави, защото именно те пречат на хората да добиват минерала.

Но след срещата му с красивата Нейтири Джейк напълно променя възгледите си. Любопитно е, че освен изключително прецизните компютърно генерирани същества, които изглеждат като истински, Камерън работи и чрез така наречената “виртуална камера“. Чрез нея режисьорът снима сцени, но директно в компютърно генериран свят, а не пред зелени екрани например.

Тази техника улеснява и позволява на режисьора на момента да вижда резултатите. Каква е другата отличителна характеристика на “Аватар“? Той е триизмерен и така допълнително се усилва ефектът на филма. Защото тук не говорим за заглавие, което разчита на триизмерното, за да акцентира на определени сцени тук-там по време на повествованието.

Новата рожба на Джеймс Камерън е замислена и направо е родена триизмерно. Всъщност, ако можеше, режисьорът сигурно би я създал в 4- или 5-измерен план, дотолкова е силно увлечението му по новите възможности на визията. От множеството интервюта, които Камерън е давал, както и от чужди статии става ясно, че екипът, който е работил над “Аватар“, е наистина огромен. Отделни екипи разработват света на хората заедно с тяхната база на Пандора, уникалните им оръжия и т.н.

Други специалисти измислят фантастичната луна заедно с нейните обитатели със сини кожи.

Казват, че растителността в “Аватар“ най-много се доближава до тази на Хавай, но нека не забравяме ,че става дума за съвсем изкуствен свят. Завършваме с най-любопитния факт около създаването на новия амбициозен проект на Камерън: езикът, с който говорят местните Нави, е създаден от професор от Калифорнийския университет. Той има повече от 1000 думи и даже собствена граматика и правила, които актьорите трябвало да научат.

В ролята на Джейк е Сам Уортингтън (“Терминатор: Спасение“), Зоуи Салдана (“Стар Трек“) е в ролята на Нейтири, а на екрана ще видите още Сигорни Уивър, Мишел Родригес, Джовани Рибизи и др.

Приятно гледане на новата приказка на Джеймс Камерън - ако все пак си падате по приказки.
СЕГА
Copyright © 2024 Dir.bg.