Проект „Живот като на кино“ на фондация „Стоян Камбарев“

21.07.2015 г.
Проект „Живот като на кино“ на фондация „Стоян Камбарев“Преди седмица, на 15 юли, на официална пресконференция бе даден старт на проекта „Живот като на кино“. Целта на инициативата е създаване на нов продукт на съвременното изкуство и култура, който не е реализиран досега у нас.

На откриващата среща присъства  част от екипа на проекта начело с Деси Тенекеджиева (председател на УС на Фондация „Стоян Камбарев”), Мариета Ценова (арт-директор) и Мария Юнакова (експерт по управление и отчитане). Проектът е сред десетте одобрени за финансиране проекти по Програма „Културно наследство и съвременни изкуства“ на Европейското икономическо пространство и е избран от Министерството на културата измежду 240  други кандидатури. Фондация „Стоян Камбарев” има 10% самоучастие в общата стойност 156000 лв от бюджета на проекта.

Инициативата събира в едно концепции от киното, театъра, музиката и художествената фотография, за да се даде поле за изява както на утвърдени, така и на млади професионални артисти, музиканти, художници и фотографи. В проекта ще се разработват художествени събития и произведения на съвременното изкуство.

Ще бъде осъществена фотографска изложба от 25 оригинални арт фотографии, възпроизвеждащи сцени от някои от класиките в световното и българско кино, които ще бъдат експонирани в свободно достъпни арт пространства. Ще се проведат 5 концерт-спектакли с филмова музика, специално аранжирана и изпълнена на живо от бенд, струнно трио, солисти и беквокалисти при откриването на изложбата в София, Пловдив, Варна, Добрич и Търговище. Чрез специално подготвено мултимедийно представяне по време на спектаклите ще бъдат показани кадри от задкулисното заснемане на фотографиите, както и части от филмите, вдъхновили изложбата. Музиката ще подсилва възприемането на изложбата от фотографии и едновременно с представянето на мултимедийния продукт ще засилва въздействието на сцените и усещането на публиката за „Живот като на кино”.

За музикален продуцент на проекта е поканен известният композитор, диригент и инструменталист Страцимир Павлов, който заедно с неговия "Госпъл Хорал" станаха носители на Голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев”  преди две години. Сценограф е Огняна Серафимова, автор на сайта на проекта е Юлиан Спасов. Участват и още мнозина лауреати и номинанти на наградите „Камбарев”, както и техни съмишленици.

Обединяването на трите форми на съвременното изкуство ще представи „Живот като на кино” като цялостен арт продукт: концерт-спектакъл с филмова музика, изложба на фотографии и мултимедиен продукт на избрани сцени от шедьоври на световното кино, поставени в реалността.

Проектът ще се реализира в рамките на 12 месеца до края на април 2016 г. Всички прояви в рамките на проекта ще са със свободен достъп.

Ирина Гигова от "Новинар" уточнява още, че от януари до април идната година представлението ще гостува в 5-те града, но няма да битува в стандартни театрални или музикални зали, а в по-необичайни пространства като галерии, забележителни в архитектурно отношение, ателиета и т.н. Създадени са чисто нови аранжименти за 16 известни филмови теми, които ще бъдат съпътствани с ефектна мултимедия.

Сред вероятните мелодии от плей-листата са тези от знаковите български заглавия „Козият рог”, „Скъпа моя, скъпи мой”, от „Циганско време” на Емир Кустурица, „До последен дъх” на Годар, може би песента, която пее голямата Жана Моро в „Жюл и Жим” на Трюфо, темата от „Кръстникът” на Копола, мотиви от филмите за Агент 007 и от класиките на Федерико Фелини - повдига завесата актрисата Деси Тенекеджиева.

Тя самата, понякога в дует с известни български гласове, които засега са тайна, ще изпълнява някои от парчетата; ще има бенд от 12 музиканти, струнно трио и още изненади.

Мащабната фотоизложба съдържа 50 кадъра – 25 автентични филмови сцени и 25 техни авторски реплики, заснети от млади родни майстори на обектива под ръководството на арт директора и сценарист на проекта – дизайнера Мариета Ценова. „В София има 12 филмови фестивала – столицата ни се превръща в една от горещите точки, свързани с кино. Надявам се много хора „да влязат във филма”, тъй като седмото изкуство свързва с добрата си енергия”, коментира тя.

На първа селекция лентите са били 65, постепенно с мъка на сърцето са били сведени до 25, като условието е да са известни и показвани у нас. В избора са влезли родни творби, представители на френската „нова вълна”, италиански екранни хитове, холивудски образци… Плаката на проекта например красят образът на Одри Хепбърн от „Закуска в Тифани” и нейна българска „двойничка” с типичната елегантна шапка с периферия и наниз от перли… 20% от моделите в авторските реплики са представители на различни етнически малцинства: роми, турци, евреи, арменци и т.н.
Copyright © 2024 Dir.bg.