Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Джон Клийс / John Marwood Cleese

Дата на раждане - 27.10.1939
Място на раждане - Уестън-Сюпър-Меър, Съмърсет, Великобритания

Роден е в скромното провинциално семейство на застрахователен агент, което все пак успява да задели средства за доброто му образование в частни училища. Тормозен като дете за високия си ръст, Джон открива, че хуморът намалява агресията у другите. Колекционира вицове и е фен на популярно комедийно радиошоу. Влиза в Кембридж, за да учи право, но е привлечен от легендарната аматьорска театрална трупа "Footlights", в която пише и играе в комедии, включително с бъдещия си Пайтън-партньор Греъм Чапман. Някои от комедийните му обзори имат голям успех, като "Цирк Кембридж" - след като завършва започва да пише сценарии за BBC, но през 1964 г. се връща към "Цирк Кембридж" и с това прави турне в Нова Зеландия и Америка.

Връщайки се в Англия, започва да играе в радио сериал на BBC, основан на "Цирк Кембридж, а през 1967 г. играе и в телевизионен комедиен сериал. Работи с най-изтъкнатите английски сценаристи-комици за времето си, като някои от тях - Ерик Айдъл, Тери Гилиъм, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин и Греъм Чапман - се присъединяват към него в поредицата "Монти Пайтън", започнала с тв сериала "Летящият цирк на Монти Пайтън" (1969 - 1974 г.). След третия сезон Клийс напуска сериала, но през идните десетилетия продължава да работи с пайтъните, включително във филмите от средата на 70-те и началото на 80-те години ("Монти Пайтън и свещеният граал" 1975, "Животът на Брайън" 1979, "Монти Пайтън на живо от Холивуд Боул" (1982) и "Смисълът на живота според Монти Пайтън" (1983).

През 1975 - 1979 г. Клийс с тогавашната си съпруга Кони Буут играе в сериала на BBC "Фолти Тауърс".

Джон Клийс отделя значително време на образованието и обучението, като е ректор на най-стария шотландски университет "Saint Andrews", намиращ се в едноименния град. Клийс е професор в университета "Cornell" в Ню Йорк.

В личния си живот, от 2012 г. насам е в 4-тия си брак с англичанката Дженифър Уейд, дизайнер на бижута и бивш модел. Първите му три неуспешни брака, всеки продължил по около десетилетие, са с американки, като от актрисите Кони Буут и Барбара Трентъм има по едно дете, а с физиотерапевтката Алис Айкълбъргър се развежда през 2008 г. след 16-годишен брак.

Филмография

Актьор: Монти Пайтън Live (предимно) Розовата пантера 2 Денят, в който Земята спря Ангелите на Чарли: Газ до дупка Хари Потър и стаята на тайните Плуто Наш Не умирай днес Само един свят не стига Свирепи създания Книга за джунглата Риба, наречена Уанда Силверадо Смисълът на живота според Монти Пайтън Монти Пайтън Live в Холивуд Боул Бандити на времето Животът на Брайън според Монти Пайтън Фолти Тауърс / част 2 / Монти Пайтън и свещеният граал Фолти Тауърс Летящият цирк на Монти Пайтън Сценарист: Монти Пайтън Live (предимно) Риба, наречена Уанда Монти Пайтън Live в Холивуд Боул Животът на Брайън според Монти Пайтън Монти Пайтън и свещеният граал Летящият цирк на Монти Пайтън Продуцент: Свирепи създания Озвучен от: Arctic Justice Elliot the Littlest Reindeer Тролчета Абсолютно всичко Самолети Паяжината на Шарлот

Новини

„Монти Пайтън и Свещеният Граал” по кината по случай 40 години от създаването Тери Джоунс и Монти Пайтън: 20 години по-късно (почти)
Copyright © 2019 Dir.bg.