Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Тим Робинс / Tim Robbins

Дата на раждане - 16.10.1954
Място на раждане - Уест Ковина, Калифорния, САЩ

Изтънченият, известен и с твърдо отстояваните си политически възгледи актьор Тим Робинс, който според режисьора Робърт Олтман "има качества да стане следващия Орсън Уелс", израства в Гринич Вилидж. Баща му Гил е актьор и фолкпевец в групата The Highwaymen и Тим е заобиколен от политика и театър още от съвсем ранна възраст. След две години в Нюйоркския университет се завръща в Калифорния и учи театър в UCLA. Със завършването си през 1981, той е сред основателите на театър Actors' Gang, който става известен с новаторските си, авангардни постановки и привлича членове като Джон Кюсак.

По това време Тим Робинс започва да получава малки роли във филми като „No Small Affair” (1984), „Fraternity Vacation” (1985), „The Sure Thing” (1985) и катастрофалния „Howard the Duck” (1986). След ролята в „Топ гън” (1986), Робинс привлича за първи път вниманието на критиката като защитника на човешките права Хари във „Five Corners” (1988), а след това спечелва и популярност с ролята на Еби "Нюк" Лалуш, спортиста-новобранец в „Бул Дърам” (1988). Следват две неуспешни комедии - „Tapeheads” (1989, с Джон Кюсак) и „Erik the Viking” (1989), но и отлични отзиви за играта му в „Miss Firecracker” (1989), „Cadillac Man” (1990) и особено „Стълбата на Якоб” Jacob's Ladder (1990).

През 1992 се зареждат филм след филм и все силни роли на Робинс: първо като безскрупулния шеф на студио Грифин Мил в антихоливудската сатира на Робърт Олтман „Играчът”(1992) - страхотна игра на Робинс, която му носи наградата за най-добър актьор в Кан. Следва „Боб Робъртс” (1992), много личен проект, който Робинс написва и режисира сам (вдъхновен от късометражния филм, който е снимал за ТВ шоуто "Saturday Night Live" през 1986), където е в главната роля на манипулативния, ултраконсервативен, пеещ фолк песни, кандидат за сенатор. Робинс, заедно с брат си, е автор и на песните във филма. И двата филма ярко демонстрират интелекта на Робинс и умението му, по думите на критик, "да бъде едновременно много амбициозен и да буди симпатии – много рядка дарба". Отново работи заедно с Олтман в „Кратки пътища” (1993) и „Прет-а-порте”(1994).

Най-широка популярност му носи главната роля в официално признатия за един от най-незаслужено пренебрегнатите от Академията филми – затворническата драма „Изкуплението Шоушенк" по новела на Стивън Кинг. През същата 1994 Робинс се снима заедно с Мег Райън и в романтичната комедия „Коефициент за интелигентност”.

Оттогава насам, Робинс е продуцирал и режисирал няколко филма със силно, но не демонстративно политическо съдържание, като приетата с възторжени отзиви сага на тема най-тежкото наказание „Осъденият на смърт идва” (1995), със Сюзан Сарандън и Шон Пен, заради който получава номинация за Оскар. През 1999 снима историята от времето на Голямата депресия „Когато буря връхлети”. Актьорът продължава да се снима и в стандартни холивудски трилъри като „Арлингтън роуд” (1999) и „Антитръст”(2001).

Робинс е изявен поддръжник на каузата на антиглобализацията и активен противник на войната в Ирак. През 2003 не бе поканен на честването на 15-тата годишнина от създаването на „Бул Дърам” в Националната Бейзболна асоциация заради публично изразената му позиция по американската външна политика. Кевин Костнър защити Робинс и Сарандън с думите: "Според мен куража на Тим и Сюзан и е точно този тип кураж, който прави нашата демокрация истинска и работеща...Да не бъде поканен е против всички принципи на които е изградено обкществото ни.”

Тим Робинс спечели Оскар за актьор в най-добра поддържаща роля - „Реката на тайните” (2003). Последният филм, в който го гледахме, бе „Война на световете” (2005 г.) на Стивън Спилбърг.

Личен живот:
Робинс и актрисата Сюзан Сарандън се срещат през 1988 г. по време на снимките на „Бул Дърам” и оттогава са заедно, макар и без брак - до раздялата им 21 години по-късно през декември 2009 г. Живели са в Ню Йорк с двамата си сина и дъщерята на Сарандън от предишна връзка. През 2018 или 2019 г. Тим Робинс се жени тайно за румънката Грациела Бранкуси, която ръководи маркетинга и комуникациите на театър "The Actors Gang" в гр. Кълвър Сити, Калифорния, в който Робинс е творчески директор. Този първи брак на актьора се разпада през януари 2021 г.


Copyright © 2024 Dir.bg.