Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Бенедикт Къмбърбач / Benedict Timothy Carlton Cumberbatch

Дата на раждане - 19.07.1976
Място на раждане - Лондон, Великобритания

Роден в семейството на артисти, Бен е внук на известен командир на подводница от двете световни войни и правнук на дипломат - награждаван с ордени генерален консул в Турция и Ливан. Има доведена сестра от първия брак на майка си. Учи в училищата Brambletye и Harrow (една от най-престижните и скъпи мъжки гимназии), като във второто има стипендия по изкуства и рисува, започва и да играе на сцена, спортува ръгби. Една година преподава английски език в тибетски будистки манастир в Индия, след което изучава драма в университета Манчестър. Продължава актьорското си обучение в Лондонската академия по музика и драматично изкуство, която завършва като магистър по класическо актьорство.

Работи в театър, телевизия, кино и радио. Неговият пробив на големия екран идва с ролята му на Стивън Хокинг в биографичната драма на BBC "Хокинг" (2004), за която е номиниран за награда BAFTA да най-добър актьор. През 2010 г. получава трета номинация за BAFTA, за образа на Шерлбок Холмс в телевизионния сериал "Шерлок", а през 2011 г. се появява в два номинирани за Оскар филма - "Боен кон", продуциран от Стивън Спилбърг, и "Дама, поп, асо, шпионин" на шведския режисьор Томас Алфредсон.

Негови запазени марки са богатият баритонов глас, пронизващите синьо-зелени очи, остри скули и интелигентно излъчване. Обича екстремни спортове като скай дайвинг, скуба дайвинг, балони с горещ въздух, сноубординг и подобни. От ноември 2014 г. е сгоден за театралната и оперна актриса, режисьор и певица Софи Хънтър - чрез традиционна обява във вестник "The Times".
Copyright © 2017 Dir.bg.