Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Анет Бенинг / Annette Bening

Дата на раждане - 29.05.1958
Място на раждане - Топика, Канзас, САЩ

Бащата на американската актриса е бил продавач на застраховки, а майката пее в църква. Когато е на 7 години, семейтвото се прмества в Сан Диего, Калифорния. Анет решава още от 12-годишна да стане театрална актриса, но преди това се увлякла по танците. Известно време е работила и като готвач на кораб.

След като завършва театралното училище в Сан Франсиско се омъжва и се премества да живее в Денвър, където започва да играе в театъра. През 1968-а заминава за Ню Йорк и още на следващата година е номинирана за наградата "Тони" за ролята й в пиесата "Крайбрежни катаклизми". Дебютира в киното в комедията на Джон Хюз "В лоното на природата" (1988), в който е партньорка на Дан Акройд. Следва малката, но впечатляваща роля на треторазрядна актриса в трагикомедията на Майк Никълс "Картички от края на света", с която привлича вниманието на критиката.

Ролята й на вероломната маркиза дьо Мертей от филма на Милош Форман "Валмон" (1989) по романа "Опасни връзки" не предизвиква фурор, но е забелязана от конкурента на Форман - Стивън Фриърс (Бенинг се пробвала и в неговата екранизация на "Опасни връзки", но я изместила Глен Клоус). Фриърс я кани за ролята на мошеничката от филма "Мошениците" (1990), за която е номинирана за наградата "Оскар" в раздела за поддържаща роля.

През 1991-а участва в ганстерската драма "Бъгси" под режисурата на легендарния холивудски плейбой Уорън Бийти. Срещата им на снимачната площадка завършва с брак, от който Анет има две дъщери. Бременността й попречила да изиграе жената-котка във втория "Батман".

През следващите години се снима по-рядко, но винаги в партньорство с големи звезди: с Робърт Де Ниро във "Виновен по подозрение" (1991), с Уилям Хърт в "Относно Хенри" (1991). Съвместната й работа със съпруга й Уорън Бийти в римейка на "Любовни афери" (1994) се оказва неуспешен опит да бъде повторен триумфа на Айрин Дън от 1939 г. Следват роли в "Ричард III" (1995), "Американски президент" (1995) и "Марсиански атаки" (1996). Изпълнението й в комедията "Американски президент" демонстрира най-добрите качества на тази актриса: интелигентност, силна воля в съчетание с хитрост. Впрочем, в едно интервю Анет шеговито сама сравнява себе си с хиена.

Едно от последните актьорски постижения на Бенинг е ролята й във филма на Сам Мендес "Американски прелести" (1999 г.), за която отново е номинирана за "Оскар" в раздела за главна женска роля.
Copyright © 2018 Dir.bg.