Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Донъл Глийсън / Domhnall Gleeson

Дата на раждане - 12.05.1983
Място на раждане - Дъблин, Ирландия

Ирландският актьор, сценарист и музикант е син на актьора Брендън Глийсън, с когото участва заедно в няколко филма и театрални пиеси. И четиримата синове на Брендън са актьори. Домнъл дебютира в киното с комедийния фентъзи-хорър "Boy Eats Girl" (2005 г.), но става популярен с ролята на Бил Уизли от двете части на "Хари Потър и даровете на смъртта" (2010-2011 г.).
Донъл завършва като бакалавър по медийни изкуства от Дъблинския технологичен институт. През януари 2006 г., 23-годишен, пристига в САЩ, където работи за театър "Atlantic" в Ню Йорк. През април пиесата "Лейтенантът от Инишмор" на Мартин Макдона се мести на Бродуей, а Глийсън печели номинация за награда "Тони" за своето изпълнение.

Играе в уестърна на братя Коен "Непреклонните" (САЩ, 2010), номиниран за Оскар за най-добър филм. През 2012 г. влиза в британската екранизация на Джо Райт на "Ана Каренина", във "Въпрос на време" (2013), "Ex Machina: Бог от машината" (2015) и други. Същата година - 2015 - записва роли в Холивудските мегапродукции "Завръщането" (партнира на Том Харди и Леонардо ДиКаприо) и "Междузвездни войни: Силата се пробужда", както и в ирландския "Бруклин". И четирите филма, в които играе през 2015 г., са номинирани за Оскар.

На британските награди за независимо кино се конкурира с баща си за най-добър поддържащ актьор, печели Брендън. Предната година двамата отново са се състезавали, този път за Ирландските награди, и отново бащата е спечелил за най-добър актьор в главна роля.

Филмография

Актьор: Междузвездни войни: Епизод IX Кухнята Зайчето Питър Малкият непознат Междузвездни войни: Последните джедаи mother! Бари Сийл: Наркотрафикантът Сбогом, Кристофър Робин Завръщането Бруклин Ex Machina: Бог от машината Междузвездни войни: Силата се пробужда Голгота Несломен Въпрос на време Ана Каренина Дред Хари Потър и даровете на смъртта: Част 2 Непреклонните Хари Потър и даровете на смъртта: Част 1 Озвучен от: Зайчето Питър 2: Беглецът

Новини

Първи трейлър и плакат на „Зайчето Питър: По широкия свят“ Лени Ейбрахамсън работи по нов проект Тайвански художник с първи постер за "mother!" "Z-та световна война 2" отпадна от плановете на Paramount Бенисио Дел Торо и Лора Дърн в Междузвездни войни: Епизод VIII, снимките започнаха днес Финален трейлър на "Star Wars: Episode VII" Universal започнаха снимките на "Mena" с Том Круз Първи тийзър на Star Wars: Episode VII Междузвездни войни VII от 18 декември 2015, Епизод VIII и Епизод IX - през 2017 и 2019 г. Стартираха снимките на “Междузвездни войни: Епизод VII” "Въпрос на време" с премиера на филмовия фестивал в Ню Йорк Елегантност, сексапил и силни емоции на премиерата на "Въпрос на време" в Лондон
Copyright © 2024 Dir.bg.