Блейд Рънър 2049

Blade Runner 2049

САЩ, Канада, Великобритания | 2017г | 163 минути | 3D , 4DX , IMAX , Трилър , Фантастика | Официален сайт
- 7.6/10

За филма

В разпространение от: 04.10.2017
Премиера в България: 06.10.2017
Премиера на DVD: 23.02.2018
Производител: Alcon Entertainment, Warner Bros., Sony Pictures Entertainment
Разпространител: Александра Филмс
Награди и номинации: 2 награди и 3 номинации за Оскар 2018 г.
2 награди (оператор и визуални ефекти) и 6 номинации от Британската академия 2018 г.
Награди и номинации от асоциации на филмовите критици

По романа на американския писател-фантаст Филип К. Дик "Do Androids Dream of Electric Sheep?" (1966 г.), издаден в България под името "Беглец по острието".

Действието в продължението на "Блейд Рънър" (1982 г.) се развива три десетилетия по-късно от събитията в първия филм. Тогава беше Лос Анджелис 2019, а сега е 2049 г. Харисън Форд отново е в ролята на Рик Декард.

Един нов "блейд рънър" - офицер К. (Райън Гослинг) от полицията в града - изравя отдавна погребана тайна, имаща потенциала да хвърли остатъците от вече разрушеното мовешко общество в хаос. Разкритието на Кей го води към издирване на Рик Декард - предишен блейд рънър от същото полицейско управление, който се води изчезнал през последните 30 години.

Работата на блейд рънъра е да открива и "отстранява" копията-мутанти - човекоподобни андроиди. Декард със сигурност може да даде някои отговори на въпросите на офицер К.

„Какво определя човека?“. Това е въпросът, поставен от Дени Вилньов. И изненадващите отговори, предложени във филма, поставят под съмнение възгледите на хората за това, кои сме ние и накъде сме тръгнали.

Харисън Форд: „С развитието на технологиите, хората наистина започнаха да разбират някои от проблемите във филма и има страшно много основателни причини да се осъзнаят повечето от нещата, които представя „Блейд Рънър“.
Райън Гослинг: „Оригиналният филм е обсебващ, трудно е да го преглътнете. Той поставя под въпрос идеята ни за това как се възприемаме като хора. Той те кара да се замислиш дали можеш да разпознаеш кой е героя и кой – злодея. Това е кошмарна версия на бъдещето, която все пак не е безпочвена и изглежда реална, освен това е представена по един романтичен начин, почти като сън, затова е толкова впечатляваща. Отминалите години затвърждават това“.

Макар „Блейд Рънър 2049“ да е продължение на оригинала, той може да се разглежда и като самостоятелен филм. Дори и да не сте гледали първия филм, няма проблем да разберете историята. Тя е така написана и представена, че ще се забавлявате и ще бъдете погълнати от ставащото на екрана, без задължително да знаете какво се е случило преди.

Кастинг

Режисьор: Дени Вилньов
В ролите: Джаред Лето, Ана де Армас, Райън Гослинг, Робин Райт, Харисън Форд, Макензи Дейвис, Дейв Батиста, Силвия Хокс, Карла Юри, Лени Джеймс
Сценаристи: Хамптън Фанчър, Майкъл Грийн
Продуценти: Ридли Скот, Бродерик Джонсън
Музика: Ханс Зимър, Бенджамин Уолфиш
По книгата на: Филип К. Дик
Оператор: Роджър Дийкинс
Copyright © 2018 Dir.bg.