Лошият и красавицата

The Bad and the Beautiful

САЩ | 1952г | 118 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 25.12.1952
Производител: Metro-Goldwyn-Mayer
Награди и номинации: 5 награди „Оскар” 1953 г. и 1 номинация
2 номинации за „Златен глобус” 1953 г.
Номинация за БАФТА 1954 г. (за най-добър филм)

(черно-бял)

Все още най-добрият филм от Холивуд за Холивуд, "Лошият и красавицат" е свободна вариация на кариерата на легендарния продуцент Дейвид Селзник ("Отнесени от вихъра" 1939), в която са въведени и няколко истински случки с Орсън Уелс, Реймънд Чандлър, Хичкок и Ървинг Талбърг, превърнали се в анекдоти.

Трима души с достатъчно поводи да мразят продуцента Джонатан Шийлдс (Кърк Дъглас) са се събрали в очакване на телефонно обаждане от Париж, в което вече проваления Шийлдс ще представи свой нов проект. В ретроспекции, режисьорът Фред Амиел и сценаристът Джеймс Лий Бартлоу ще си припомнят възхода му от бедността и защо всъщност го ненавиждат толкова много. Сред тях е и Джорджия Лорисън – впиянчената пропаднала дъщеря на скандална звезда, която е извадена от калта и превърната от Шийлдс във филмова богиня второ поколение, след което е зарязана за актуална курва в нощта на премиерата...

Никой не може да съперничи на Дъглас като амбициозния мегаломан - и това е една от най-знаменитите му роли. Изпълненият с клюки сценарий е сервиран виртуозно чрез склонността на режисьора Винсънт Минели към стилната мелодрама и прелъстителната музика на Дейвид Раксин.

Кастинг

Режисьор: Винсънт Минели
В ролите: Хелън Роуз, Дик Пауъл, Лана Търнър, Кърк Дъглас, Уолтър Пиджън
Сценарист: Чарлз Шний
Продуцент: Джон Хаусман
Музика: Дейвид Раксин
Оператор: Робърт Съртийс
Copyright © 2024 Dir.bg.