Краят на песента

The End of the Song

България | 1971г | 85 минути | Драма , Романтичен | Официален сайт
- 6.5/10

За филма

В разпространение от: 28.01.1971
Премиера в България: 28.01.1971
Производител: Студия за игрални филми
Разпространител: Българска кинематография
Награди и номинации: Номинация за най-добър филм от фестивала в Чикаго 1972 г.

(черно-бял)
По разказа “Ибрям Али” (създаден по идея от родопска песен - част от сборника „Диви разкази", 1967 г.) на Николай Хайтов.

Краят на един живот като песен... Отмъщението заличава следите на една неблагословена от съдбата любов.

Началото на ХХ век, Родопите. Ибрям Али (Васил Михайлов) и хубавата Найме (Катя Паскалева) се обичат. Макар че бащата на момичето е против тяхната връзка, те решават да се оженят, но Али е обвинен от богатия Дели Мехмед (Ицхак Финци), при когото аргатува, в кражба - и е арестуван.

Крадецът се оказва синът на Дели Мехмед, но той не сваля обвинението си от Али. Али бяга от ареста, а между него и Дели Мехмед пламва вражда и борба за отмъщение.

Дели Мехмед губи разсъдъка си и се обесва, а Али е принуден да избяга. След две години, когато се завръща в родното си село, разбира, че Нейме е умряла. Али е убит от засада, пеейки любимата си песен "Руфинка болна легнала".

"Светът на Николай Хайтов е сложен, богат, многопластов и никак не е удобен, никак не е лесен, както може би изглежда на пръв поглед, за кинематографично претворяване. Художественият свят и образите на писателя се изправят пред нас не само със своята реалистична конкретност, в която се оглеждат природата, битът и нравите на хората от родопския край, но се изправят и с една особена поетична условност.

Хайтов създава своите "мъжки времена" като условност, като една проекция на идеалите си… Той има като художник това право, защото по законите на изкуството създава една нова действителност. Създава я, за да ни въздейства чрез нея, за да ни направи по-добри, по-благородни, по-човечни…

В условен баладично-легендарен стил е решена и линията с Найме - много удачна с присъствието си, почти безмълвно, но толкова изразително е изпълнението на младата 25-годишна актриса Катя Паскалева."

Прожекция във филмотечно кино Одеон: 11.04.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Милен Николов
В ролите: Васил Михайлов, Катя Паскалева, Ицхак Финци, Досьо Досев, Найчо Петров, Кунка Баева, Никола Тодев, Продан Нончев, Никола Дадов, Димитър Манчев, Иван Обретенов
Сценарист: Николай Хайтов
Продуцент: Илия Чомполов
Музика: Борис Карадимчев
По книгата на: Николай Хайтов
Оператор: Ивайло Тренчев
Copyright © 2024 Dir.bg.