Medieval

Чехия | 2022г | 126 минути | Драма , Екшън , Исторически | Официален сайт
- 7.8/10

За филма

В разпространение от: 08.09.2022
Производител: J.B.J. Film, Genesy, Double Tree Entertainment, Wog Film, The Avenue Entertainment,
Разпространител: Лента / Би Ес Филмс

Историята на чешкия военачалник и водач на хуситите Ян Жижка (1360 - 1424), разбил армиите на Тевтонския орден и Свещената римска империя през 1410 г. Сюжетът обхваща период преди Хусистките войни, започнали през 1419 г. - още към края на XIV век, когато Жижка е още млад. Проследява се как той се превръща в популярен военен командир.

Вацлав IV Мързеливи от люксембургската династия е едновременно крал на Бохемия - славянска държава с важна роля в централна Европа - и император на Свещената Римска империя. Получи е трона през 1378 г. от баща си Карл IV, но управлението му е слабо и кралството започва да се разпада. Могъщият благородник Хенри III Розенбергски заграбва имотите на по-нископоставените, докато един от тях ненадейно оказва съпротива. Това е Ян Жижка, рицар и наемник, бъдещ водач на армията на хуситите срещу католиците и германците.

Розенберг е избил почти цялото му семейство и Жижка търси отмъщение. Годеницата на Розенберг - Катерина - се влюбва във воина и му предава кореспонденцията между Розенберг и създадената с негово участие през пролетта на 1394 г. "Панска еднота" - опозиционна група феодали, планиращи да детронират краля. Макар че заговорът е разкрит, съзаклятниците успяват да отвлекат краля (8 май 1394 г.). Кралските войски успяват да го освободят, но той е принуден да се съгласи на унизителен мир. Жижка трябва да избере между две възможности: да се откаже от справедливостта и да получи висок пост в кралския двор, или да продължи да се бори сам и изоставен.

Снимките са осъществени през септември-декември 2018 г. в Чехия.

Кастинг

Режисьор: Петр Якл
В ролите: Бен Фостър, Софи Лоу, Майкъл Кейн, Тил Швайгер, Роланд Мьолер, Матю Гуд, Уилям Моузли, Карел Роден
Сценарист: Петр Якл
Продуценти: Кевин Бернхард, Петр Якл
Музика: Филип Клайн
Оператор: Йеспер Тьофнер
Copyright © 2024 Dir.bg.