Убийците на цветната луна

Killers of the Flower Moon

- 8/10

За филма

В разпространение от: 20.10.2023
Премиера в България: 20.10.2023
Производител: Paramount Pictures, Apple TV
Разпространител: Форум Филм България

Мартин Скорсезе отново ще докаже недостижимото си величие с може би най-амбициозния си и безкомпромисен проект до момента – епичната криминална драма "Убийците на цветната луна", разказваща обляната в кръв история на движеното от чиста алчност системно унищожаване на един народ.

Сценаристи на филма са самият Мартин Скорсезе и носителят на „Оскар“ Ерик Рот (Форест Гъмп, Мюнхен), които адаптират базирания на действителни събития бестселър на Дейвид Гран „Убийците от Оклахома и раждането на ФБР“.
В главните роли влизат Леонардо ДиКаприо и Робърт де Ниро, като тяхното участие бележи нов паметен момент в историята на киното, защото макар двамата да са най-честите колаборатори на Скорсезе пред камерата, те за първи път споделят екрана в негов филм. Достойно до тях застава невероятната Лили Гладстоун, която критиката с право вече определи като „душата на филма“.

Действието на Убийците на цветната луна се развива през 20-те години на ХХ век в Оклахома, период, станал известен като "Големият терор", и проследява историята на племето Осейдж, на което петролът носи огромно богатство и за една нощ превръща хората му в едни от най-богатите в света. Благополучието им привлича бели пришълци, които манипулират, изнудват и крадат всичко, до което могат да се домогнат, преди да прибегнат и до хладнокръвни убийства. В центъра на всичко това е връзката на Ърнест Бъркхарт (ДиКаприо) и индианката Моли Кайл (Гладстоун), която отразява най-добрите и най-лоши страни на хората и техните отношения.

Кастинг

Режисьор: Мартин Скорсезе
В ролите: Леонардо ДиКаприо, Робърт Де Ниро, Лили Гладстоун, Джеси Племънс, Танту Кардинал, Джон Литгоу, Брендън Фрейзър, Кара Джейд Майерс, ДжаНей Колинс, Джилиан Дион, Уилям Бело, Луис Канселми, Татанка Мианс
Сценаристи: Мартин Скорсезе, Ерик Рот, Дейвид Гран
Copyright © 2024 Dir.bg.