Заклинателят 2: Еретикът

Exorcist II: The Heretic

САЩ | 1977г | 118 минути | Хорър | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 17.06.1977
Премиера на видео: 06.09.1999
Производител: Warner Bros.

Смразяващи кошмари тормозят Регън Макнийл (Линда Блеър) четири години след шокиращите събития, при които тя бе обладана от зъл дух, който обаче бе прогонен. Но дали Пазузу - Демонът на Злите Духове от Въздуха - наистина е напуснал тялото й? И ако не е - могат ли религиозната вяра и познанията по психология на изпратения от Ватикана следовател, който е специалист по хипноза, да я освободят от дяволската обсесия?

Заснет от създателя на “Екскалибур”, този визуално завладяващ филм дава дългоочаквания отговор. Лентата не е просто продължение на класическия филм на Уилям Фридкин по бестселъра на Уилям Питър Блати, а е оригинален филм, изпълнен с халюцинативни чудеса.

Линда Блеър отново играе Регън - вече в по-зряла възраст. Нейните връзки с дявола сега са се трансформирали към едно по-първично зло. Ричард Бъртън прави една от най-добрите си роли като свещеник, неистово опитващ се да запази вярата си в своята борба за избавлението на Регън. Неговият запомнящ се сблъсък с Кокумо (Джеймс Ърл Джоунс), изскубнал се от ръцете на злото африканец, е един от най-силните моменти във филма.

Внушителният режисьорски стил на Бурман ни кара буквално да почувстваме злото.

Кастинг

Режисьор: Джон Бурман
В ролите: Луиз Флечър, Макс фон Сюдов, Ричард Бъртън, Линда Блеър, Нед Бийти, Джеймс Ърл Джоунс
Сценарист: Уилям Гудхарт
Продуценти: Джон Бурман, Ричард Ледерър
Музика: Енио Мориконе
Оператор: Уилям Фрейкър
Copyright © 2024 Dir.bg.